WOZ bezwaar Ter Apelkanaal

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. A.d.h.v. de woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de OZB beschikking maar ook het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Ter Apelkanaal? Op deze website geven we inzicht in welke opties je hebt.

 • De gemeente Westerwolde komt elk jaar met een indicatie van de verwachte waarde van elk huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is verstandig om dit te checken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar aantekenen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Ter Apelkanaal 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de volgende tabel tref je een overzicht met de huidige woonlasten in Ter Apelkanaal waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieGroningen
GemeenteWesterwolde
Postcode9563
Netnummer0599 (+31599)
Gemiddelde WOZ-waarde€184.000
OZB-tarief woningen0,1891%
Gemiddeld betaalde OZB€347
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€246
Totale woonlasten€873
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Ter Apelkanaal.

Stel je voor: je hebt een eigen woning in de gemeente Westerwolde. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €289.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €289.000 x 0,1891% = €546.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Ter Apelkanaal? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Ter Apelkanaal ingediend kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beschikbare taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Ter Apelkanaal. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Dit verslag is de basis van de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Controleer of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Evalueer of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Onder andere doordat ze gerenoveerd zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het maken van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een onderbouwd taxatierapport. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Vaak volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om te reageren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Op die website vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het opgestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€184.0003,4%
2019€178.0003,5%
2018€172.000
2017
2016
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Westerwolde.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-ter-apelkanaal-9563

Woningtaxatie in Ter Apelkanaal

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Ter Apelkanaal kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Ter Apelkanaal ligt rond de €215. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ aangepast? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, deze is maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In de onderstaande lijst verstrekken we taxateurs en makelaars in Ter Apelkanaal die betrouwbare service bieden voor een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Ter Apel, Sellingen, Bourtange, Vlagtwedde en Eesergroen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van factoren zoals: type woning, grootte, oppervlakte, onderhoudsniveau, ligging, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat is de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Ter Apelkanaal. In deze documenten bekijk je de verwachte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). Hierin vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1891% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ter Apelkanaal. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €347.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van data die voorhanden is. Hiervoor gebruiken ze kenmerken zoals: plek van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.westerwolde.nl). In dit document vermelden ze relevante details zoals: oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bouwjaar, type object, adresgegevens, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkoopgegevens van vergelijkbare huizen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Ter Apelkanaal?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en bekijk of de getoonde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar aantekenen. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de woningwaarde herziet. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Belangrijk: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Ter Apelkanaal zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie