WOZ bezwaar Linde

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Linde? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente De Wolden beoordeelt elk jaar opnieuw de marktprijs van een gebouw.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Linde 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande tabel verschaffen we een kostenraming van de gemiddelde woonlasten in Linde (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kun je ook verder lezen over WOZ-waarde inzien .

ProvincieDrenthe
GemeenteDe Wolden
Postcode7925
Netnummer0528 (+31528)
Gemiddelde WOZ-waarde€278.000
OZB-tarief woningen0,1096%
Gemiddeld betaalde OZB€305
Rioolheffing€230
Afvalstoffenheffing€233
Totale woonlasten€768
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Linde.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente De Wolden. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €246.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €246.000 x 0,1096% = €270.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Linde? Je kunt dan bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Linde uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of het al bekend is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag openen

  Het beknopte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Linde. Gewoonlijk heb je hier DigiD voor nodig. Deze verslaglegging is een toelichting op de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer woningprijs

  Bekijk of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met referentiewoningen. Controleer of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze veel meer oppervlak hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een taxatierapport. Daarvoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. In sommige gevallen kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je gratis inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Hier is iedere openbare woning op te zoeken. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde is vastgesteld. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de bijgaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€278.0005,3%
2019€264.0002,7%
2018€257.0002,0%
2017€252.0001,6%
2016€248.0000,8%
2015€246.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente De Wolden.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-linde-7925

Woningtaxatie in Linde

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Linde kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Linde is ongeveer €215. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Linde die je kunnen adviseren aangaande een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Nieuwlande, Geesbrug, Elim, Alteveer en Noordscheschut.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke huiseigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door aspecten zoals: onderhoudsniveau, type woning, ligging, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Linde. In dit document tref je de huidige woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In dit document vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1096% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Linde. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €305.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde komt tot stand op basis van objectieve criteria. Zo wordt er gekeken naar factoren zoals: de ligging van de woning, oppervlakte van de kavel, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Als je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.dewolden.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: bijgebouwen, bouwjaar, grootte van het pand, adresgegevens, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag vind je ook details van marktprijzen van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Linde?
Bezwaar maken kan binnen 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en weeg af of deze huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Opmerking: ga je jouw woning verkopen? Dan spelen er meer belangen. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Linde kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie