WOZ bezwaar Oudeschans

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Middels deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Oudeschans? Op deze website vind je uitgebreide informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Westerwolde begroot jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • A.d.h.v. de huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is aan te raden hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Oudeschans 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande tabel bekijk je duidelijke info over de actuele woonlasten in Oudeschans (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieGroningen
GemeenteWesterwolde
Postcode9696
Netnummer0597 (+31597)
Gemiddelde WOZ-waarde€184.000
OZB-tarief woningen0,1891%
Gemiddeld betaalde OZB€347
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€246
Totale woonlasten€873
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oudeschans.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Westerwolde. De WOZ-waarde bedraagt op €284.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €284.000 x 0,1891% = €537.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Oudeschans? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Oudeschans aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Oudeschans. Let op: vaak moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze verslaglegging is feitelijk een onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Controle woningprijs

  Controleer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Evalueer of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Bijvoorbeeld omdat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een extra taxatie. Om je snel op te weg te helpen kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via wozwaardeloket.nl. Op deze site vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatieverslag is te vinden hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€184.0003,4%
2019€178.0003,5%
2018€172.000
2017
2016
2015
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Westerwolde.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-oudeschans-9696

Woningtaxatie in Oudeschans

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Oudeschans kan je extra kracht bijzetten met een taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Oudeschans komt gemiddeld uit rond de €250. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Oudeschans die jouw kunnen ondersteunen bij een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Bellingwolde, Bad Nieuweschans, Oudezijl, Drieborg en Nieuw Beerta.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar aspecten als: ligging, type woning, onderhoudsniveau, oppervlakte, bijgebouwen, grootte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Oudeschans. In deze gemeentelijke beschikking staan de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1891% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oudeschans. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €347.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde komt tot stand aan de hand van objectieve criteria. De gemeente verwerkt thema’s als: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte, het soort woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de wijk. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van betrouwbare woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.westerwolde.nl). In het taxatieverslag staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, bijgebouwen, kadastrale gegevens, bouwjaar, adresgegevens, type object. In het taxatieverslag vind je daarbij ook prijzen van vergelijkbare huizen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Oudeschans?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en bekijk of de getoonde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je goed nadenken. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Oudeschans zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie