WOZ bezwaar Blijham

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je rond januari, februari en maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een verwachte marktwaarde van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Blijham? Hier kan je aan de slag met handige info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Westerwolde maakt elk jaar een schatting van de verwachte waarde van elk huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is essentieel om hier scherp op te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Blijham 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst tref je een overzicht met de recente woonlasten in Blijham waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl vind je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterwolde
Postcode9697
Netnummer0597 (+31597)
Gemiddelde WOZ-waarde€184.000
OZB-tarief woningen0,1891%
Gemiddeld betaalde OZB€347
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€246
Totale woonlasten€873
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Blijham.

Voorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Westerwolde. De WOZ-waarde ligt op €285.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €285.000 x 0,1891% = €539.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Blijham? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het volgende stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Blijham nu precies werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Blijham. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie draagt bij aan de berekening van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Evalueer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar referentiewoningen. Check of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dit kan zijn omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een compleet taxatierapport. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Daar kun je elke woning opzoeken. Je ziet hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het overzicht hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€184.0003,4%
2019€178.0003,5%
2018€172.000
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Westerwolde.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-blijham-9697

Woningtaxatie in Blijham

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Blijham kan je extra kracht bijzetten met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om gelijk te krijgen. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Blijham komt gemiddeld uit rond de €200. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (maximaal €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Blijham die jou kunnen ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Oudeschans, Bellingwolde, Bad Nieuweschans, Oudezijl en Drieborg.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door thema’s als: ligging, onderhoudsniveau, type woning, bouwjaar, bijgebouwen, grootte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Blijham. In deze gemeentelijke beschikking bekijk je de huidige woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1891% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Blijham. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €347.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
Deze waarde wordt berekend op basis van openbare data. De gemeente verwerkt kenmerken zoals: plek van de woning, grondoppervlakte, type woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn dichtbij jouw woning. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.westerwolde.nl). In het document staan belangrijke gegevens zoals: oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens, type object. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopgegevens van nabije woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Blijham?
Het indienen van het bezwaar moet in een periode van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en ga na of de referentiewoningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je vermoedt er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Opmerking: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Woningzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Blijham maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie