WOZ bezwaar Veelerveen

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de OZB beschikking maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Veelerveen? Op deze website praten we je bij over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Westerwolde beoordeelt elk jaar opnieuw de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Veelerveen 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In het onderstaande overzicht vind je een overview van de actuele woonlasten in Veelerveen (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Eveneens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieGroningen
GemeenteWesterwolde
Postcode9566
Netnummer0597 (+31597)
Gemiddelde WOZ-waarde€184.000
OZB-tarief woningen0,1891%
Gemiddeld betaalde OZB€347
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€246
Totale woonlasten€873
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Veelerveen.

Stel je voor: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Westerwolde. De WOZ-waarde ligt op €291.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €291.000 x 0,1891% = €550.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Veelerveen? Dan kan je formeel bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Veelerveen werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het eenvoudige taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Veelerveen. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Deze verslaglegging ligt ten grondslag aan de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Weeg af of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met 1 of meer vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit komt doorgaans doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Hiervoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Vaak kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via wozwaardeloket.nl. Daar vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je vindt daar direct ook de waarde van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het gemeentelijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In deze tabel vind je de gemiddele woningwaarden van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€184.0003,4%
2019€178.0003,5%
2018€172.000
2017
2016
2015
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Westerwolde.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-veelerveen-9566

Woningtaxatie in Veelerveen

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Veelerveen kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Veelerveen ligt om en nabij de €195. Wordt jij in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Veelerveen die jou kunnen ondersteunen met een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Zandberg, Ter Apelkanaal, Ter Apel, Sellingen en Bourtange.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk woonobject krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar zaken als: ligging, bijgebouwen, type woning, bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Veelerveen. In die rapportage lees je de huidige woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daarin staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1891% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Veelerveen. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €347.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde komt tot stand op basis van kadastrale data. Men kijkt naar factoren zoals: de ligging van het huis, de inhoud van de woning, onderhoudsstaat en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.westerwolde.nl). In dit document beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopcijfers van nabije woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Veelerveen?
Je dient bezwaar te maken in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en weeg af of deze woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Veelerveen kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie