WOZ bezwaar Vriescheloo

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen jaarlijks aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ is: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals met name de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Vriescheloo? Hieronder kan je aan de slag met handige info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Westerwolde begroot jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is dus slim om dit goed in de gaten te houden zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Vriescheloo 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de tabel hieronder vind je verschillende gegevens van de recente woonlasten in Vriescheloo (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens vind je ook meer informatie over WOZ belastingen.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterwolde
Postcode9699
Netnummer0597 (+31597)
Gemiddelde WOZ-waarde€184.000
OZB-tarief woningen0,1891%
Gemiddeld betaalde OZB€347
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€246
Totale woonlasten€873
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Vriescheloo.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Westerwolde. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €287.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €287.000 x 0,1891% = €543.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Vriescheloo? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In ons handige stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Vriescheloo aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het zogenaamde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Vriescheloo. Meestal heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze verslaglegging dient als onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Check marktwaarde

  Evalueer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Evalueer of deze gebouwen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat kan voorkomen doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een onderbouwd taxatierapport. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te reageren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag van de overheid wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de volgende tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€184.0003,4%
2019€178.0003,5%
2018€172.000
2017
2016
2015
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Westerwolde.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-vriescheloo-9699

Woningtaxatie in Vriescheloo

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Vriescheloo kan je nog sterker maken met een deskundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning een lagere marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Vriescheloo ligt rond de €230. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, maar een plafond van €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In de bijgaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Vriescheloo die je mogelijk willen helpen aan een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Wedde, Blijham, Oudeschans, Bellingwolde en Bad Nieuweschans.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar thema’s zoals: type woning, ligging, bijgebouwen, onderhoudsniveau, grootte, oppervlakte en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Vriescheloo. In deze gemeentelijke beschikking lees je de huidige woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In dit document vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1891% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Vriescheloo. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €347.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt gecalculeerd met behulp van beschikbare data. Er wordt ingezoomd op thema’s als: plek van de woning, de oppervlakte, het soort woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de correcte woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.westerwolde.nl). In het document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, adresgegevens, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook verkooptransacties van nabije woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Vriescheloo?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een termijn van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en weeg af of de getoonde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar aantekenen. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde wordt verminderd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Goed om te weten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Vriescheloo zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie