WOZ bezwaar Vlagtwedde

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ betekent: een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden heffingen en belastingen berekend zoals de verplichte OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Vlagtwedde? Hier geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Westerwolde calculeert jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om hier scherp op te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Vlagtwedde 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel bekijk je een indicatie van de recente woonlasten in Vlagtwedde van een meerpersoonshuishouden. Tevens is er meer info te vinden over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterwolde
Postcode9541
Netnummer0599 (+31599)
Gemiddelde WOZ-waarde€184.000
OZB-tarief woningen0,1891%
Gemiddeld betaalde OZB€347
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€246
Totale woonlasten€873
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Vlagtwedde.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Westerwolde. De WOZ-waarde is vastgesteld op €285.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €285.000 x 0,1891% = €539.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Vlagtwedde? Dan kan je formeel bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In onderstaande stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Vlagtwedde aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het eenvoudige taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Vlagtwedde. Waarschijnlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze verslaglegging bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek huizenprijs

  Controleer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Check of deze gebouwen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Bijvoorbeeld omdat ze gemoderniseerd zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het maken van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Hiervoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Vaak kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Daar vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je vindt daar direct ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag van de overheid vind je meer details over hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het overzicht hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€184.0003,4%
2019€178.0003,5%
2018€172.000
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Westerwolde.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-vlagtwedde-9541

Woningtaxatie in Vlagtwedde

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Vlagtwedde kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Vlagtwedde ligt om en nabij de €215. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Vlagtwedde die jouw kunnen ondersteunen bij een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Eesergroen, Ees, Ellertshaar, Westdorp en Drouwen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een object op 1 januari 2023 en wordt bepaald door zaken als: bijgebouwen, ligging, oppervlakte, grootte, onderhoudsniveau, bouwjaar en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Vlagtwedde. In deze gemeentelijke beschikking bekijk je de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1891% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Vlagtwedde. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €347.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt vastgesteld aan de hand van een speciaal model. Ze onderzoeken onderwerpen zoals: waar het huis gelegen is, de oppervlakte, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt rondom je huis. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Indien je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.westerwolde.nl). In het taxatierapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; kadastrale gegevens, bouwjaar, type object, grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag vind je ook prijzen van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Vlagtwedde?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en onderzoek of deze woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar aantekenen. Dit kan ervoor zorgen dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Vergeet niet: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Huizenzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Vlagtwedde zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie