WOZ bezwaar Sellingen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in januari, februari of maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van jouw woning. Aan de hand van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Sellingen? Op wozwaardespecialist.nl lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Westerwolde beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van jouw woning.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is verstandig om hier scherp op te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Sellingen 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In het onderstaande overzicht verstrekken we een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Sellingen op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterwolde
Postcode9551
Netnummer0599 (+31599)
Gemiddelde WOZ-waarde€184.000
OZB-tarief woningen0,1891%
Gemiddeld betaalde OZB€347
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€246
Totale woonlasten€873
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Sellingen.

Stel je voor: je hebt een eigen woning in de gemeente Westerwolde. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €287.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €287.000 x 0,1891% = €543.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Sellingen? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Sellingen uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het gemeentelijke aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het basis-taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Sellingen. Meestal heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie ligt ten grondslag aan de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek verkoopprijs

  Controleer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze groter zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Maak bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgevoerde woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Op deze site vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je treft hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt uitgelegd hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het overzicht hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€184.0003,4%
2019€178.0003,5%
2018€172.000
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Westerwolde.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-sellingen-9551

Woningtaxatie in Sellingen

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Sellingen kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om gelijk te krijgen. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Sellingen ligt rond de €205. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (tot een max. van €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de onderstaande lijst check je taxateurs en makelaars in Sellingen die jouw kunnen ondersteunen bij een taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Bourtange, Vlagtwedde, Eesergroen, Ees en Ellertshaar.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken zoals: grootte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, oppervlakte, type woning, ligging en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Sellingen. In die rapportage tref je de vastgestelde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Je vindt daarin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1891% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Sellingen. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €347.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. beschikbare gegevens. Hiervoor gebruiken ze kenmerken als: de ligging van de woning, oppervlakte van de kavel, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien via het belastingloket van de gemeente (www.westerwolde.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bouwjaar, type object, bijgebouwen. In het taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Sellingen?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en weeg af of de vergelijkbare woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde wordt verminderd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let goed op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Sellingen kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie