WOZ bezwaar Bourtange

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in de eerste 12 weken van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ houdt in: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. A.d.h.v. de woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Bourtange? Op dit portaal bieden wij meer informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Westerwolde maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een object.
 • Middels deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is zeer belangrijk dit te checken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Bourtange 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de volgende tabel bieden we een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Bourtange (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl kun je ook verder lezen over WOZ-krediet.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterwolde
Postcode9545
Netnummer0599 (+31599)
Gemiddelde WOZ-waarde€184.000
OZB-tarief woningen0,1891%
Gemiddeld betaalde OZB€347
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€246
Totale woonlasten€873
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Bourtange.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Westerwolde. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €286.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €286.000 x 0,1891% = €541.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start met de bezwaarcheck en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Bourtange? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Bourtange uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart. Of surf naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Bourtange. Let op: vaak is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Het document is feitelijk een onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check huizenprijs

  Beoordeel of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Evalueer of deze woonruimtes vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Bijvoorbeeld omdat ze groter zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Maak bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een extra taxatie. Voor het gemak kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Op die website kun je elke woning opzoeken. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is in te zien op basis waarvan de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€184.0003,4%
2019€178.0003,5%
2018€172.000
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Westerwolde.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-bourtange-9545

Woningtaxatie in Bourtange

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Bourtange kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Bourtange ligt zo rond de €280. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, maar een plafond van €242.

Lokale taxateur zoeken
In de bijgaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Bourtange die je kunnen adviseren aangaande een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Vlagtwedde, Eesergroen, Ees, Ellertshaar en Westdorp.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar kenmerken als: grootte, bouwjaar, ligging, oppervlakte, bijgebouwen, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Bourtange. In deze documenten lees je de geregistreerde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Als laatste gebruik je dit ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je treft hierin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1891% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bourtange. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €347.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt gecalculeerd met behulp van een speciaal model. Men kijkt naar kenmerken zoals: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte, het soort woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum dichtbij jouw woning. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.westerwolde.nl). In het document zijn allerlei zaken zoals: type object, kadastrale gegevens, bijgebouwen, bouwjaar, adresgegevens, grootte van het pand. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopgegevens van andere vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Bourtange?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een termijn van 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en ga na of de referentie huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Vergeet niet: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Bourtange heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie