WOZ bezwaar Gulpen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in de eerste 12 weken van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ bedoelen we een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de verplichte OZB maar ook het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Gulpen? Op wozwaardespecialist.nl vind je uitgebreide informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Gulpen-Wittem komt elk jaar met een indicatie van de verwachte waarde van elk huis.
 • Middels deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is essentieel om de aanslag kritisch te bekijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar aantekenen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Gulpen 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het onderstaande overzicht geven we een overzicht met de recente woonlasten in Gulpen van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieLimburg
GemeenteGulpen-Wittem
Postcode6271
Netnummer043 (+3143)
Gemiddelde WOZ-waarde€245.000
OZB-tarief woningen0,154%
Gemiddeld betaalde OZB€376
Rioolheffing€253
Afvalstoffenheffing€231
Totale woonlasten€860
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Gulpen.

Voorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Gulpen-Wittem. De WOZ-waarde ligt op €268.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €268.000 x 0,154% = €413.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Gulpen? Je kunt dan bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Gulpen nu precies werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het basis-taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Gulpen. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie is feitelijk een onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Check of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Bijvoorbeeld omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het maken van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een onderbouwd taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Hier is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je ziet hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd staat hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€245.0009,9%
2019€223.0004,2%
2018€214.0004,4%
2017€205.0002,0%
2016€201.0001,5%
2015€198.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Gulpen-Wittem.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-gulpen-6271

Woningtaxatie in Gulpen

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Gulpen kan je het beste ondersteunen met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Gulpen ligt rond de €255. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (maximaal €242).

Taxateurs in de regio vinden
In het schema hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Gulpen die je kunnen adviseren aangaande een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Margraten, Bemelen, Cadier en Keer, Sint Geertruid en Banholt.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar zaken als: bouwjaar, ligging, bijgebouwen, oppervlakte, type woning, onderhoudsniveau en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Gulpen. In dit document vind je een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Ben jij eigenaar van een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (rond februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,154% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Gulpen. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €376.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde komt tot stand op basis van beschikbare gegevens. Hiervoor gebruiken ze zaken zoals: waar het huis gelegen is, de oppervlakte, het soort woning en 1 of meer vergelijkbare woningen rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken in het WOZ-loket van de gemeente (www.gulpen-wittem.nl). In dit PDF-bestand zijn allerlei zaken zoals: kadastrale gegevens, bouwjaar, bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van koopsommen van gelijkwaardige woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Gulpen?
Bezwaar maken kan binnen 30 werkdagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en check of deze woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde wordt verminderd. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Niet vergeten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Gulpen kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie