WOZ bezwaar Ossenwaard

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in de eerste 12 weken van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Op basis van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals met name de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Ossenwaard? Hier bieden wij meer informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Vijfheerenlanden raamt ieder jaar de marktwaarde van het woonhuis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Je doet er goed aan om daar aandachtig naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar aantekenen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Ossenwaard 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In het onderstaande overzicht geven we verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Ossenwaard op basis van een meerpersoonshuishouden. Eveneens lees je ook meer informatie over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieUtrecht
GemeenteVijfheerenlanden
Postcode3989
Netnummer0347 (+31347)
Gemiddelde WOZ-waarde€258.000
OZB-tarief woningen0,1151%
Gemiddeld betaalde OZB€297
Rioolheffing€270
Afvalstoffenheffing€293
Totale woonlasten€860
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Ossenwaard.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Vijfheerenlanden. De WOZ-waarde ligt op €245.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 245.000 x 0,1151% = €282.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Ossenwaard? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In ons handige stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Ossenwaard nu precies werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Ossenwaard. Gewoonlijk kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie is de basis van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Check of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Beoordeel of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Een reden kan zijn dat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een compleet taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het oneens? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit dan bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine kun je elke woning opzoeken. Je ziet hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het persoonlijke taxatieverslag is te vinden hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€258.0006,6%
2019€242.000
2018
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Vijfheerenlanden.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-ossenwaard-3989

Woningtaxatie in Ossenwaard

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Ossenwaard kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om gelijk te krijgen. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Ossenwaard komt gemiddeld uit rond de €265. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In deze tabel vind je taxateurs en makelaars in Ossenwaard die je mogelijk willen helpen aan een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Werkhoven, Odijk, Driebergen-Rijsenburg, Overberg en Amerongen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een object op 1 januari 2023 en komt tot stand door thema’s zoals: bijgebouwen, onderhoudsniveau, oppervlakte, type woning, ligging, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Ossenwaard. In deze aanslag bekijk je de verwachte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (in de eerste maanden van het jaar). Je vindt daarin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1151% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ossenwaard. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €297.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt opgesteld door middel van modelmatige waardebepaling. Er wordt ingezoomd op onderdelen zoals: ligging, oppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en 1 of meer vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Zodra je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.vijfheerenlanden.nl). In dit PDF-bestand beschrijven ze actuele gegeven als: type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, adresgegevens, bijgebouwen, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopgegevens van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Ossenwaard?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 30 werkdagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en check of deze woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Opmerking: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Ossenwaard kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie