WOZ bezwaar Everdingen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in januari, februari of maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Everdingen? Op deze pagina praten we je bij over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Vijfheerenlanden maakt elk jaar een schatting van de waarde van onroerende zaken.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is verstandig om hier scherp op te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Everdingen 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het overzicht hieronder bieden we een overview van de recente woonlasten in Everdingen (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze website kun je ook verder lezen over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieUtrecht
GemeenteVijfheerenlanden
Postcode4121
Netnummer0347 (+31347)
Gemiddelde WOZ-waarde€258.000
OZB-tarief woningen0,1151%
Gemiddeld betaalde OZB€297
Rioolheffing€270
Afvalstoffenheffing€293
Totale woonlasten€860
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Everdingen.

Voorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Vijfheerenlanden. De WOZ-waarde bedraagt op €273.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €273.000 x 0,1151% = €314.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Everdingen? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In onderstaande stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Everdingen aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het beknopte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Everdingen. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk bevat kenmerken die van belang zijn voor de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek verkoopprijs

  Controleer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Weeg af of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit kan zijn omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een professionele woningtaxatie. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Dikwijls bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te beslissen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via website van het WOZ-waardeloket. Hier is iedere openbare woning op te zoeken. Je bekijkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het persoonlijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€258.0006,6%
2019€242.000
2018
2017
2016
2015
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Vijfheerenlanden.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-everdingen-4121

Woningtaxatie in Everdingen

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Everdingen kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Everdingen ligt rond de €200. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Everdingen die je kunnen adviseren aangaande een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Ravenswaaij, Erichem, Asch, Beusichem en Zoelmond.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door kenmerken als: ligging, type woning, onderhoudsniveau, grootte, bouwjaar, bijgebouwen en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Everdingen. In deze aanslag check je de ingeschatte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Ben jij de bezitter dan een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (rond februari). Op het aanslagbiljet vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1151% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Everdingen. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €297.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt gecalculeerd op basis van modelmatige waardebepaling. De gemeente verwerkt onderwerpen als: plek van de woning, grondoppervlakte, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.vijfheerenlanden.nl). In het taxatierapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, type object, adresgegevens, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je tevens transactiecijfers van referentieobjecten die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Everdingen?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en analyseer of de aangehaalde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Niet vergeten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Everdingen kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie