WOZ bezwaar Lichtaard

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kan men verschillende heffingen opleggen zoals met name de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de woningwaarde te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Lichtaard? Hieronder praten we je bij over hoe dit werkt.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân raamt ieder jaar de waarde van onroerende zaken.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is verstandig om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Lichtaard 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande tabel verschaffen we een samenvatting van de huidige woonlasten in Lichtaard waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina lees je ook meer informatie over WOZ-krediet.

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9176
Netnummer0519 (+31519)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Lichtaard.

Stel je voor: je hebt een eigen woning in de gemeente Noardeast-Fryslân. De WOZ-waarde bedraagt op €252.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €252.000 x 0,1713% = €432.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Lichtaard? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Lichtaard nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het eenvoudige taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Lichtaard. Vermoedelijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie is feitelijk een onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Controle marktprijs

  Evalueer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit kan zijn omdat ze een gunstige ligging hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Dikwijls kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Hier kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is te vinden hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande lijst vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-lichtaard-9176

Woningtaxatie in Lichtaard

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Lichtaard kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Lichtaard is ongeveer €265. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Taxateurs vergelijken
In het overzicht hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Lichtaard die jou kunnen voorzien van een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Reitsum, Ginnum, Hegebeintum, Ferwert en Blije.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken als: grootte, ligging, bouwjaar, type woning, bijgebouwen, oppervlakte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Lichtaard. In deze gemeentelijke beschikking check je de huidige woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wanneer is er de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Op het aanslagbiljet vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lichtaard. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €296.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt vastgesteld a.d.h.v. verschillende objectkenmerken. Hiervoor gebruiken ze thema’s zoals: ligging, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de regio. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In het rapport vermelden ze relevante details zoals: kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, type object, bouwjaar, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met transactiecijfers van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Lichtaard?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en weeg af of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde wordt verminderd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan gelden er andere belangen. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Lichtaard zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie