WOZ bezwaar Leerdam

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ betekent: een geschatte marktprijs van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Leerdam? Op deze website geven we inzicht in de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Vijfheerenlanden calculeert jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • We raden altijd aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Leerdam 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? Hieronder bekijk je verschillende gegevens van de gemiddelde woonlasten in Leerdam (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl bekijk je ook informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieUtrecht
GemeenteVijfheerenlanden
Postcode4141
Netnummer0345 (+31345)
Gemiddelde WOZ-waarde€258.000
OZB-tarief woningen0,1151%
Gemiddeld betaalde OZB€297
Rioolheffing€270
Afvalstoffenheffing€293
Totale woonlasten€860
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Leerdam.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Vijfheerenlanden. De WOZ-waarde is vastgesteld op €279.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 279.000 x 0,1151% = €321.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Leerdam? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Leerdam nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gebruikte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Leerdam. Let op: vaak kan dit alleen met DigiD. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling marktprijs

  Ga naar of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woonobjecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Onder andere doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een professionele woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Via die zoekmachine kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je vindt daar direct ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het gemeentelijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. Hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€258.0006,6%
2019€242.000
2018
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Vijfheerenlanden.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-leerdam-4141

Woningtaxatie in Leerdam

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Leerdam zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Leerdam komt gemiddeld uit rond de €225. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, deze is maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de tabel hieronder check je taxateurs en makelaars in Leerdam die je kunnen adviseren aangaande een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Vianen, Hei- en Boeicop, Hoef en Haag, Hagestein en Zijderveld.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken zoals: oppervlakte, bijgebouwen, onderhoudsniveau, grootte, ligging, bouwjaar en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Leerdam. In dit document check je de huidige woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning in bezit? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). Je treft hierin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1151% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Leerdam. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €297.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend door middel van modelmatige waardebepaling. Er wordt ingezoomd op kenmerken als: ligging van het perceel, oppervlakte van de kavel, onderhoudsstaat en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.vijfheerenlanden.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkoopgegevens van vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Leerdam?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 30 werkdagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en analyseer of de referentiewoningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je kunt aantonen dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Opmerking: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan gelden er andere belangen. Potentiële kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Leerdam heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie