WOZ bezwaar Oosterwijk

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Oosterwijk? Op deze pagina geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Vijfheerenlanden begroot jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Aan de hand van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • We raden altijd aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar maken bij gemeente. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Oosterwijk 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? Hieronder geven we een kostenraming van de recente woonlasten in Oosterwijk waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze website bekijk je ook informatie over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieUtrecht
GemeenteVijfheerenlanden
Postcode4163
Netnummer0345 (+31345)
Gemiddelde WOZ-waarde€258.000
OZB-tarief woningen0,1151%
Gemiddeld betaalde OZB€297
Rioolheffing€270
Afvalstoffenheffing€293
Totale woonlasten€860
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oosterwijk.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Vijfheerenlanden. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €290.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 290.000 x 0,1151% = €334.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Oosterwijk? Je kunt een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Oosterwijk uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beschikbare taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Oosterwijk. Waarschijnlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Het document ligt ten grondslag aan de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Check woningwaarde

  Evalueer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze gebouwen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit komt doorgaans doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een professionele woningtaxatie. Voor het gemak zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het oneens? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine is iedere openbare woning op te zoeken. Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatieverslag staat hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€258.0006,6%
2019€242.000
2018
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Vijfheerenlanden.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-oosterwijk-4163

Woningtaxatie in Oosterwijk

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Oosterwijk zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Oosterwijk is ongeveer €245. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding, deze is maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In de onderstaande lijst check je taxateurs en makelaars in Oosterwijk die betrouwbare service bieden voor een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Heukelum, Deil, Enspijk, Rumpt en Gellicum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De woningwaarde vormt de basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door factoren als: bouwjaar, bijgebouwen, ligging, onderhoudsniveau, oppervlakte, grootte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat is de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Oosterwijk. In deze aanslag bekijk je de geregistreerde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Als laatste gebruik je dit ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning in bezit? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). In dit document vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1151% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oosterwijk. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €297.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt bepaald aan de hand van beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar thema’s zoals: waar het huis gelegen is, de oppervlakte, bouwjaar en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de nabije omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.vijfheerenlanden.nl). In dit PDF-bestand zijn allerlei zaken zoals: kadastrale gegevens, grootte van het pand, type object, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van transactiecijfers van vergelijkbare huizen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Oosterwijk?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en analyseer of deze woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde wordt verminderd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: wil je jouw woning te koop zetten? Dan gelden er andere belangen. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Oosterwijk maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie