WOZ bezwaar Hagestein

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ houdt in: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Gebaseerd op deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de standaard OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Hagestein? Hier vind je uitgebreide informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Vijfheerenlanden maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is verstandig om dit te checken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Hagestein 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande lijst bieden we een indicatie van de verschillende woonlasten in Hagestein van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast vind je ook meer informatie over WOZ heffingen.

ProvincieUtrecht
GemeenteVijfheerenlanden
Postcode4124
Netnummer0347 (+31347)
Gemiddelde WOZ-waarde€258.000
OZB-tarief woningen0,1151%
Gemiddeld betaalde OZB€297
Rioolheffing€270
Afvalstoffenheffing€293
Totale woonlasten€860
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Hagestein.

Rekenvoorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Vijfheerenlanden. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €275.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €275.000 x 0,1151% = €317.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Hagestein? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Hagestein precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het basis-taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Hagestein. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Controleer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Weeg af of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een professionele woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Dikwijls kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Daar vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatierapport wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€258.0006,6%
2019€242.000
2018
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Vijfheerenlanden.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-hagestein-4124

Woningtaxatie in Hagestein

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Hagestein zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Hagestein komt gemiddeld uit rond de €265. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vinden
In deze tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Hagestein die jou kunnen voorzien van een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Zijderveld, Everdingen, Ravenswaaij, Erichem en Asch.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een object op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar zaken zoals: onderhoudsniveau, ligging, bijgebouwen, type woning, grootte, oppervlakteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Hagestein. In deze aanslag staan de verwachte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wie betaalt de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In deze aanslag staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1151% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hagestein. Een gemiddelde woning betaalt €297.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt opgesteld door middel van kadastrale data. Er wordt ingezoomd op factoren als: de ligging van de woning, de inhoud van de woning, het soort woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.vijfheerenlanden.nl). In het taxatieverslag vermelden ze relevante details zoals: oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, bouwjaar, type object. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopcijfers van referentieobjecten die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Hagestein?
Je dient bezwaar te maken binnen 30 werkdagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en onderzoek of deze huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Belangrijk: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Hagestein zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie