WOZ bezwaar Sibrandahûs

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je rond januari, februari en maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ houdt in: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Middels deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait voor de IB. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Sibrandahûs? Op wozwaardespecialist.nl kan je aan de slag met handige info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Dantumadiel beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om dit te checken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Sibrandahûs 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel bekijk je duidelijke info over de hedendaagse woonlasten in Sibrandahûs van een meerpersoonshuishouden. Op deze website bekijk je ook informatie over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieFriesland
GemeenteDantumadiel
Postcode9106
Netnummer0519 (+31519)
Gemiddelde WOZ-waarde€194.000
OZB-tarief woningen0,1915%
Gemiddeld betaalde OZB€370
Rioolheffing€203
Afvalstoffenheffing€251
Totale woonlasten€824
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Sibrandahûs.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Dantumadiel. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €277.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €277.000 x 0,1915% = €530.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Sibrandahûs? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Sibrandahûs uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Sibrandahûs. Doorgaans moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit rapport is een toelichting op de WOZ-waarde.

 3. Check huizenprijs

  Ga naar of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar referentiewoningen. Evalueer of deze woningen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Bijvoorbeeld omdat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een alternatieve taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te beslissen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag van de overheid wordt onderbouwd hoe deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€194.0005,4%
2019€184.0005,7%
2018€174.0002,4%
2017€170.0002,4%
2016€166.0001,8%
2015€163.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Dantumadiel.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-sibrandahus-9106

Woningtaxatie in Sibrandahûs

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Sibrandahûs komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Sibrandahûs ligt om en nabij de €195. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vinden
In de tabel hieronder vind je taxateurs en makelaars in Sibrandahûs die je kunnen adviseren aangaande een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Rinsumageast, Damwâld, Dokkum, Wyns en Wytgaard.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar aspecten als: oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, grootte, ligging, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Sibrandahûs. In deze gemeentelijke beschikking check je de ingeschatte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In deze aanslag staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1915% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Sibrandahûs. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €370.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend a.d.h.v. kadastrale data. De gemeente verwerkt factoren zoals: ligging van het perceel, de inhoud van de woning, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de nabije omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen via het belastingloket van de gemeente (www.dantumadiel.frl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; type object, kadastrale gegevens, bijgebouwen, adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkooptransacties van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Sibrandahûs?
Je dient bezwaar te maken in een termijn van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en check of de referentiewoningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je een bezwaarprocedure starten. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Let op: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Sibrandahûs kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie