WOZ bezwaar Broeksterwâld

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de standaard OZB maar ook het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Broeksterwâld? Hieronder geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Dantumadiel raamt ieder jaar de verwachte waarde van elk huis.
 • Middels deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is zeer belangrijk hier scherp op te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Broeksterwâld 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel vind je duidelijke info over de recente woonlasten in Broeksterwâld (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ heffingen.

ProvincieFriesland
GemeenteDantumadiel
Postcode9108
Netnummer0511 (+31511)
Gemiddelde WOZ-waarde€194.000
OZB-tarief woningen0,1915%
Gemiddeld betaalde OZB€370
Rioolheffing€203
Afvalstoffenheffing€251
Totale woonlasten€824
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Broeksterwâld.

Voorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Dantumadiel. De WOZ-waarde ligt op €279.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €279.000 x 0,1915% = €534.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Broeksterwâld? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Broeksterwâld aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Broeksterwâld. Vermoedelijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie draagt bij aan de berekening van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer marktwaarde

  Evalueer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met referentiewoningen. Controleer of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze veel meer oppervlak hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgebreide taxatie. Voor het gemak adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via wozwaardeloket.nl. Op die website vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je achterhaalt daar ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€194.0005,4%
2019€184.0005,7%
2018€174.0002,4%
2017€170.0002,4%
2016€166.0001,8%
2015€163.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Dantumadiel.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-broeksterwald-9108

Woningtaxatie in Broeksterwâld

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Broeksterwâld kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Broeksterwâld ligt rond de €210. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Zoek taxateurs in de buurt
In de bijgaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Broeksterwâld die je kunnen adviseren aangaande een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Jannum, Sibrandahûs, Rinsumageast, Damwâld en Dokkum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. thema’s zoals: bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar, grootte, oppervlakte, type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Broeksterwâld. In dit document bekijk je de huidige woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Als laatste gebruik je dit ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daar tref je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1915% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Broeksterwâld. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €370.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend door middel van modelmatige waardebepaling. Hiervoor gebruiken ze zaken als: de ligging van het huis, grondoppervlakte van het perceel, bouwjaar en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.dantumadiel.frl). In dit PDF-bestand zijn diverse zaken opgenomen zoals: kadastrale gegevens, adresgegevens, bouwjaar, type object, grootte van het pand, bijgebouwen. In het taxatieverslag tref je daarbij ook prijzen van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Broeksterwâld?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 45 dagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Neem het taxatieverslag goed door en bekijk of de getoonde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je denkt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Vergeet niet: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Huizenzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Broeksterwâld kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie