WOZ bezwaar Ottersum

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Ottersum? Hieronder vind je uitgebreide informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Gennep calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om dit goed in de gaten te houden zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2023 op de mat valt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2022.
 • Als je vermoedt er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Ottersum 2023

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel tref je verschillende gegevens van de gemiddelde woonlasten in Ottersum (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl bekijk je ook informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieLimburg
GemeenteGennep
Postcode6595
Netnummer0485 (+31485)
Gemiddelde WOZ-waarde€251.000
OZB-tarief woningen0,1122%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€242
Afvalstoffenheffing€207
Totale woonlasten€729
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Ottersum.

Rekenvoorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Gennep. De WOZ-waarde is vastgesteld op €253.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €253.000 x 0,1122% = €284.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Ottersum? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Ottersum nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je doorgaans in januari of februari. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gebruikte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Ottersum. Waarschijnlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit stuk ligt ten grondslag aan de waardebepaling.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Weeg af of de waarde correct is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Beoordeel of deze woonhuizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Onder andere doordat ze een gunstige ligging hebben of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgebreide taxatie. Om je snel op te weg te helpen kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2023 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het opgestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande lijst vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€251.0007,7%
2019€233.0005,4%
2018€221.0002,8%
2017€215.000-1,8%
2016€219.0004,3%
2015€210.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Gennep.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-ottersum-6595

Woningtaxatie in Ottersum

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Ottersum komt nog beter over met een vakkundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Ottersum is ongeveer €225. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In de volgende tabel vind je taxateurs en makelaars in Ottersum die je kunnen adviseren aangaande een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Middelaar, Plasmolen, Mook, Molenhoek en Malden.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke eigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2023 is een inschatting van de prijs van een woonobject op 1 januari 2022 en wordt geschat op basis van kenmerken als: type woning, bouwjaar, ligging, bijgebouwen, oppervlakte, grootte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2023 ontvang je de WOZ-beschikking in Ottersum. In deze aanslag check je de verwachte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). In dit document vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2023 betaal je 0,1122% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ottersum. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €281.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt bepaald met behulp van een speciaal model. De gemeente verwerkt aspecten zoals: waar staat de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.gennep.nl). In het taxatieverslag staan belangrijke gegevens zoals: bijgebouwen, grootte van het pand, type object, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, adresgegevens. In het taxatieverslag bekijk je eveneens verkooptransacties van vergelijkbare huizen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Ottersum?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 30 werkdagen na ontvangst van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en controleer of de woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij bezwaar aantekenen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de waarde bijstelt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Vergeet niet: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Ottersum kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie