WOZ bezwaar De Falom

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. A.d.h.v. de woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in De Falom? Op deze pagina vertellen we je precies wat je moet doen.

 • De gemeente Dantumadiel beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is zeer belangrijk daar aandachtig naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde De Falom 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het schema hieronder verstrekken we een indicatie van de verschillende woonlasten in De Falom waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal bekijk je ook informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieFriesland
GemeenteDantumadiel
Postcode9109
Netnummer0511 (+31511)
Gemiddelde WOZ-waarde€194.000
OZB-tarief woningen0,1915%
Gemiddeld betaalde OZB€370
Rioolheffing€203
Afvalstoffenheffing€251
Totale woonlasten€824
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in De Falom.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Dantumadiel. De WOZ-waarde bedraagt op €280.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €280.000 x 0,1915% = €536.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in De Falom? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het bijgaande vijfstappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in De Falom nu precies werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het eenvoudige taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket De Falom. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze verslaglegging is feitelijk een onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Controle marktprijs

  Ga naar of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Evalueer of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit komt doorgaans doordat ze een gunstige ligging hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een professionele woningtaxatie. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te reageren. Ben je het oneens? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit dan bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Hier vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je vindt daar direct ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd vind je meer details over hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het overzicht hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€194.0005,4%
2019€184.0005,7%
2018€174.0002,4%
2017€170.0002,4%
2016€166.0001,8%
2015€163.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Dantumadiel.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-de-falom-9109

Woningtaxatie in De Falom

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ De Falom kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in De Falom ligt zo rond de €195. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de onderstaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in De Falom die je kunnen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Broeksterwâld, Jannum, Sibrandahûs, Rinsumageast en Damwâld.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderwerpen zoals: ligging, bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau, grootte, type woningen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in De Falom. In dit document bekijk je de vastgestelde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij zelf een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Je treft hierin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1915% over de WOZ waarde aan OZB belasting in De Falom. Een gemiddelde woning betaalt €370.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van objectieve criteria. Ze onderzoeken kenmerken als: de ligging van de woning, grondoppervlakte, onderhoudsniveau en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.dantumadiel.frl). In het taxatierapport staan belangrijke gegevens zoals: oppervlakte van het perceel, bouwjaar, kadastrale gegevens, adresgegevens, bijgebouwen, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkooptransacties van nabije woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in De Falom?
Bezwaar maken kan binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en check of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: ga je jouw woning verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Woningzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in De Falom heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie