WOZ bezwaar Rinsumageast

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de waarde van jouw huis. Middels deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking maar ook het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Rinsumageast? Hier kan je aan de slag met handige info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Dantumadiel komt elk jaar met een indicatie van de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Rinsumageast 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de bijgaande tabel tref je een kostenraming van de gemiddelde woonlasten in Rinsumageast (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij is er meer info te vinden over WOZ-waarde inzien .

ProvincieFriesland
GemeenteDantumadiel
Postcode9105
Netnummer0511 (+31511)
Gemiddelde WOZ-waarde€194.000
OZB-tarief woningen0,1915%
Gemiddeld betaalde OZB€370
Rioolheffing€203
Afvalstoffenheffing€251
Totale woonlasten€824
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Rinsumageast.

Stel: je woont in een koophuis in de gemeente Dantumadiel. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €276.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €276.000 x 0,1915% = €529.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Rinsumageast? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In ons handige stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Rinsumageast werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het zogenaamde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Rinsumageast. Gewoonlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit verslag dient als onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Controle verkoopprijs

  Weeg af of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dat kan voorkomen doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een compleet taxatierapport. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddele woningwaarden van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€194.0005,4%
2019€184.0005,7%
2018€174.0002,4%
2017€170.0002,4%
2016€166.0001,8%
2015€163.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Dantumadiel.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-rinsumageast-9105

Woningtaxatie in Rinsumageast

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Rinsumageast kan je het beste ondersteunen met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De investering van een WOZ-taxatierapport in Rinsumageast komt gemiddeld uit rond de €220. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de volgende tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Rinsumageast die professionele hulp bieden bij een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Damwâld, Dokkum, Wyns, Wytgaard en Wirdum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. thema’s als: ligging, bouwjaar, onderhoudsniveau, bijgebouwen, oppervlakte, grootteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Rinsumageast. In deze documenten lees je de verwachte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij eigenaar van een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In dit document vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1915% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Rinsumageast. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €370.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze thema’s als: waar staat de woning, woonoppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.dantumadiel.frl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: adresgegevens, kadastrale gegevens, bouwjaar, type object, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopcijfers van referentieobjecten die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Rinsumageast?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en ga na of deze huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Let goed op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Rinsumageast heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie