WOZ bezwaar Feanwâlden

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je rond januari, februari en maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een verwachte marktwaarde van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Feanwâlden? Op dit portaal kan je aan de slag met handige info over de regelgeving.

 • De gemeente Dantumadiel raamt ieder jaar de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is zeer belangrijk hier goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kan je hiertegen bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Feanwâlden 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In het onderstaande overzicht verstrekken we een overview van de huidige woonlasten in Feanwâlden (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook meer info vinden over Wat betekend de WOZ.

ProvincieFriesland
GemeenteDantumadiel
Postcode9269
Netnummer0511 (+31511)
Gemiddelde WOZ-waarde€194.000
OZB-tarief woningen0,1915%
Gemiddeld betaalde OZB€370
Rioolheffing€203
Afvalstoffenheffing€251
Totale woonlasten€824
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Feanwâlden.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Dantumadiel. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €289.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €289.000 x 0,1915% = €553.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Feanwâlden? Je kunt dan bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Feanwâlden ingediend kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het WOZ-aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Feanwâlden. Vermoedelijk kan dit alleen met DigiD. Deze verslaglegging draagt bij aan de berekening van de waardebepaling.

 3. Evalueer woningwaarde

  Weeg af of de waarde correct is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Onder andere doordat ze gemoderniseerd zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een professionele woningtaxatie. Voor het gemak kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op die website kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde tot stand komt. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de bijgaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€194.0005,4%
2019€184.0005,7%
2018€174.0002,4%
2017€170.0002,4%
2016€166.0001,8%
2015€163.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Dantumadiel.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-feanwalden-9269

Woningtaxatie in Feanwâlden

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Feanwâlden kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Feanwâlden bedraagt circa €200. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
Hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Feanwâlden die betrouwbare service bieden voor een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Suwâld, Earnewâld, Garyp, Sumar en Eastermar.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s zoals: oppervlakte, grootte, bijgebouwen, ligging, onderhoudsniveau, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat is de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Feanwâlden. In die rapportage check je de huidige woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning in bezit? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (begin van het jaar). In dit document vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1915% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Feanwâlden. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €370.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt bepaald met behulp van data die voorhanden is. Ze onderzoeken feiten zoals: ligging van het perceel, oppervlakte van de kavel, onderhoudstoestand en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.dantumadiel.frl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; adresgegevens, kadastrale gegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens koopsommen van referentieobjecten die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Feanwâlden?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 30 werkdagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en onderzoek of deze woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de WOZ niet klopt dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Let op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Feanwâlden heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie