WOZ bezwaar Oost Gelre

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de verplichte OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Oost Gelre? Hieronder kan je aan de slag met handige info over wat je moet doen.

 • De gemeente Oost Gelre maakt elk jaar een schatting van de verwachte waarde van elk huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Je doet er goed aan om daar aandachtig naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kan je hiertegen bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Oost Gelre 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In het schema hieronder bekijk je een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Oost Gelre (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Tevens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieGelderland
GemeenteOost Gelre
Postcode7136
Netnummer0544 (+31544)
Gemiddelde WOZ-waarde€225.000
OZB-tarief woningen0,136%
Gemiddeld betaalde OZB€306
Rioolheffing€162
Afvalstoffenheffing€201
Totale woonlasten€669
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oost Gelre.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Oost Gelre. De WOZ-waarde ligt op €260.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €260.000 x 0,136% = €354.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Oost Gelre? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Oost Gelre nu precies werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het basis-taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Oost Gelre. Let op: vaak moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport is een toelichting op de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek marktwaarde

  Check of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Een reden kan zijn dat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je zo snel mogelijk doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een professionele woningtaxatie. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Vaak volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€225.0005,1%
2019€214.0004,4%
2018€205.0002,5%
2017€200.0001,0%
2016€198.000-2,9%
2015€204.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Oost Gelre.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-oost-gelre-7136

Woningtaxatie in Oost Gelre

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Oost Gelre komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Oost Gelre ligt zo rond de €260. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In het overzicht hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Oost Gelre die jouw kunnen ondersteunen bij een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Aalten, Winterswijk, Oude IJsselstreek, Montferland en Doetinchem.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar aspecten zoals: type woning, onderhoudsniveau, ligging, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Oost Gelre. In deze gemeentelijke beschikking tref je de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In deze aanslag staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,136% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oost Gelre. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €306.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend door middel van modelmatige waardebepaling. Zo wordt er gekeken naar kenmerken zoals: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de buurt. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.oostgelre.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bouwjaar. In het taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopgegevens van nabije woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Oost Gelre?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en weeg af of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde lager wordt ingeschat. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Woningzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Oost Gelre zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

 • WOZ bezwaar Mariënvelde
 • WOZ bezwaar Lichtenvoorde
 • WOZ bezwaar Vragender
 • WOZ bezwaar Harreveld
 • WOZ bezwaar Zieuwent
 • WOZ bezwaar Lievelde
 • WOZ bezwaar Groenlo
 • Plaats een reactie