WOZ bezwaar Lochem

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in januari, februari of maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van jouw woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Lochem? Op deze website geven we inzicht in hoe dit werkt.

 • De gemeente Lochem beoordeelt elk jaar opnieuw de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Lochem 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In deze tabel verschaffen we een kostenraming van de recente woonlasten in Lochem op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij lees je ook meer informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieGelderland
GemeenteLochem
Postcode7241
Netnummer0573 (+31573)
Gemiddelde WOZ-waarde€328.000
OZB-tarief woningen0,0862%
Gemiddeld betaalde OZB€282
Rioolheffing€325
Afvalstoffenheffing€298
Totale woonlasten€906
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Lochem.

Kostenberekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Lochem. De WOZ-waarde ligt op €273.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €273.000 x 0,0862% = €235.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Lochem? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het praktisch stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Lochem ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Lochem. Gewoonlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport bevat kenmerken die van belang zijn voor de indicatie van de woningwaarde.

 3. Controle verkoopprijs

  Evalueer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Weeg af of deze gebouwen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gemoderniseerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente dien je binnen 6 weken te doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Vaak kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Op dit platform vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je treft hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd staat hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande lijst vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€328.0008,3%
2019€303.0007,1%
2018€283.0004,4%
2017€271.0000,4%
2016€270.000-1,8%
2015€275.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Lochem.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-lochem-7241

Woningtaxatie in Lochem

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Lochem kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Lochem bedraagt circa €280. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Lochem die jou kunnen ondersteunen met een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Bronckhorst, Zutphen, Berkelland, Oost Gelre en Aalten.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderdelen als: grootte, ligging, type woning, bouwjaar, bijgebouwen, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Lochem. In deze aanslag bekijk je de vastgestelde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij de bezitter dan een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daarin staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0862% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lochem. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €282.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. verschillende objectkenmerken. Ze onderzoeken thema’s als: de ligging van de woning, oppervlakte van de kavel, het soort woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de wijk. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.lochem.nl). In dit PDF-bestand zijn allerlei zaken zoals: grootte van het pand, bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens, type object, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je ook details van transactiecijfers van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Lochem?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en vergelijk of de referentie huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je het gevoel hebt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Niet vergeten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Lochem kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

 • WOZ bezwaar Barchem
 • WOZ bezwaar Laren
 • WOZ bezwaar Eefde
 • WOZ bezwaar Gorssel
 • WOZ bezwaar Epse
 • WOZ bezwaar Joppe
 • WOZ bezwaar Kring van Dorth
 • WOZ bezwaar Harfsen
 • WOZ bezwaar Almen
 • Plaats een reactie