WOZ bezwaar Hoenderloo

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen rond januari, februari en maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Middels deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de standaard OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Hoenderloo? Hieronder kan je aan de slag met handige info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Apeldoorn beoordeelt elk jaar opnieuw de verwachte waarde van elk huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om dit te checken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Hoenderloo 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de volgende tabel bieden we een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Hoenderloo waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook meer info vinden over Wat betekend de WOZ.

ProvincieGelderland
GemeenteApeldoorn
Postcode7351
Netnummer055 (+3155)
Gemiddelde WOZ-waarde€263.000
OZB-tarief woningen0,1317%
Gemiddeld betaalde OZB€346
Rioolheffing€141
Afvalstoffenheffing€292
Totale woonlasten€778
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Hoenderloo.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Apeldoorn. De WOZ-waarde is vastgesteld op €287.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €287.000 x 0,1317% = €378.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Hoenderloo? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Hoenderloo nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of het al bekend is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het opgestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Hoenderloo. Let op: vaak heb je daarvoor een DigiD account nodig. Het document dient als onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check marktwaarde

  Bekijk of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar referentiewoningen. Check of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Onder andere doordat ze een beter uitzicht hebben of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Daarvoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Met deze zoekfunctie kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatierapport kun je vinden op welke manier de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€263.0008,2%
2019€243.0008,5%
2018€224.0006,7%
2017€210.0002,9%
2016€204.0000,5%
2015€203.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Apeldoorn.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-hoenderloo-7351

Woningtaxatie in Hoenderloo

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Hoenderloo zal een stuk overtuigender zijn met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Hoenderloo bedraagt circa €230. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vinden
In het onderstaande overzicht vind je taxateurs en makelaars in Hoenderloo die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Radio Kootwijk, Hoog Soeren, Wenum Wiesel, Ugchelen en Beemte Broekland.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door aspecten zoals: ligging, oppervlakte, grootte, onderhoudsniveau, type woning, bouwjaar en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Hoenderloo. In deze documenten staan de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Hierin vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1317% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hoenderloo. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €346.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van een speciaal model. Zo wordt er gekeken naar onderdelen zoals: de ligging van de woning, oppervlakte van de kavel, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de regio. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.apeldoorn.nl). In dit PDF-bestand vermelden ze relevante details zoals: bijgebouwen, adresgegevens, bouwjaar, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van verkoopgegevens van nabije woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Hoenderloo?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of de vergelijkbare woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je veronderstelt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je hiertegen bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde lager wordt ingeschat. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Goed om te weten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Hoenderloo maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie