WOZ bezwaar Loenen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de OZB beschikking maar ook het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Loenen? Op deze website vertellen we je precies de regelgeving.

 • De gemeente Apeldoorn komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is aan te raden daar aandachtig naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Loenen 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de onderstaande tabel check je een indicatie van de recente woonlasten in Loenen (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl is er meer info te vinden over te lage WOZ-waarde.

ProvincieGelderland
GemeenteApeldoorn
Postcode7371
Netnummer055 (+3155)
Gemiddelde WOZ-waarde€263.000
OZB-tarief woningen0,1317%
Gemiddeld betaalde OZB€346
Rioolheffing€141
Afvalstoffenheffing€292
Totale woonlasten€778
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Loenen.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Apeldoorn. De WOZ-waarde is vastgesteld op €290.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €290.000 x 0,1317% = €382.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Loenen? Je kunt een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Loenen nu precies werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beknopte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Loenen. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Onderzoek marktprijs

  Check of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met 1 of meer vergelijkbare woningen. Evalueer of deze gebouwen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Onder andere doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er sprake is van betonrot.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een extra taxatie. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Hier is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag van de overheid staat hoe deze waardes zijn berekend. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het overzicht hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€263.0008,2%
2019€243.0008,5%
2018€224.0006,7%
2017€210.0002,9%
2016€204.0000,5%
2015€203.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Apeldoorn.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-loenen-7371

Woningtaxatie in Loenen

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Loenen kan je nog sterker maken met een vakkundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Loenen ligt om en nabij de €230. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Lokale taxateurs vergelijken
In de volgende tabel vind je taxateurs en makelaars in Loenen die je kunnen helpen aan een officieel taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Lieren, Beekbergen, Hoenderloo, Radio Kootwijk en Hoog Soeren.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De waarde van de WOZ bepaalt verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. factoren als: bouwjaar, bijgebouwen, type woning, onderhoudsniveau, grootte, oppervlakte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Loenen. In deze gemeentelijke beschikking bekijk je de geregistreerde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1317% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Loenen. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €346.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt bepaald op basis van openbare data. De gemeente verwerkt thema’s zoals: ligging van het perceel, grondoppervlakte, bouwjaar en verkoopcijfers van woningen in de buurt rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.apeldoorn.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, type object, bouwjaar, grootte van het pand, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkoopprijzen van referentieobjecten die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Loenen?
Het bezwaar maken moet binnen 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en analyseer of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je meent dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Loenen heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie