WOZ bezwaar Zutphen

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Gebaseerd op deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Zutphen? Hieronder kan je aan de slag met handige info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Zutphen raamt ieder jaar de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is aan te raden dit goed in de gaten te houden zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Zutphen 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder vind je verschillende gegevens van de verschillende woonlasten in Zutphen (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens lees je ook meer informatie over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieGelderland
GemeenteZutphen
Postcode7204
Netnummer0575 (+31575)
Gemiddelde WOZ-waarde€218.000
OZB-tarief woningen0,1312%
Gemiddeld betaalde OZB€285
Rioolheffing€180
Afvalstoffenheffing€247
Totale woonlasten€712
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Zutphen.

Calculatie: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Zutphen. De WOZ-waarde is vastgesteld op €241.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €241.000 x 0,1312% = €316.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Zutphen? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het bijgaande vijfstappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Zutphen werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of het al bekend is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Zutphen. Vermoedelijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie ligt ten grondslag aan de geregistreerde woningwaarde.

 3. Onderzoek verkoopprijs

  Check of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Ga na of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Bijvoorbeeld omdat ze gemoderniseerd zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een compleet taxatierapport. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het oneens? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Via die zoekmachine is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je achterhaalt daar ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€218.0009,0%
2019€200.0005,3%
2018€190.0004,4%
2017€182.0001,1%
2016€180.0000,0%
2015€180.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Zutphen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-zutphen-7204

Woningtaxatie in Zutphen

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Zutphen kan je het beste ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Zutphen komt gemiddeld uit rond de €185. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (tot een max. van €242).

Taxateurs vergelijken
In het schema hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Zutphen die je kunnen adviseren aangaande een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Berkelland, Oost Gelre, Aalten, Winterswijk en Oude IJsselstreek.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

De WOZ waarde: wat is dat?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderwerpen als: onderhoudsniveau, ligging, grootte, type woning, oppervlakte, bijgebouwenen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Zutphen. In deze aanslag tref je de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Tevens is dit van toepassing op de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij eigenaar van een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1312% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zutphen. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €285.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van openbare data. Men kijkt naar onderdelen als: ligging, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.zutphen.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: kadastrale gegevens, adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, type object. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met marktprijzen van vergelijkbare huizen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Zutphen?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en controleer of de getoonde woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Niet vergeten: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je goed nadenken. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Zutphen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

 • WOZ bezwaar Warnsveld
 • Plaats een reactie