WOZ bezwaar Oost-Graftdijk

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een geschatte marktprijs van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend Zoals de jaarlijkse OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Oost-Graftdijk? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Alkmaar maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een object.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • We raden altijd aan om dit te checken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Oost-Graftdijk 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de bijgaande tabel check je verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Oost-Graftdijk waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl kan je ook meer info vinden over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteAlkmaar
Postcode1487
Netnummer075 (+3175)
Gemiddelde WOZ-waarde€246.000
OZB-tarief woningen0,078%
Gemiddeld betaalde OZB€191
Rioolheffing€145
Afvalstoffenheffing€285
Totale woonlasten€621
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oost-Graftdijk.

Voorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Alkmaar. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €289.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 289.000 x 0,078% = €225.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Oost-Graftdijk? Je kunt een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Oost-Graftdijk uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of het al bekend is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beschikbare taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Oost-Graftdijk. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Het document dient als onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check marktwaarde

  Evalueer of de waarde correct is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Ga na of deze woonruimtes in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze significant verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een alternatieve taxatie. Daarvoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Daar is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het persoonlijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€246.00010,8%
2019€222.0009,9%
2018€202.0006,9%
2017€189.0003,3%
2016€183.0001,1%
2015€181.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Alkmaar.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-oost-graftdijk-1487

Woningtaxatie in Oost-Graftdijk

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Oost-Graftdijk zal een stuk overtuigender zijn met een uitgebreid taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Oost-Graftdijk ligt zo rond de €265. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding (dit ligt maximaal op €242).

Vind een taxateur in de buurt
In het overzicht hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Oost-Graftdijk die je mogelijk kunnen helpen met een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in West-Graftdijk, Noordeinde, Graft, De Rijp en Purmer.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. factoren als: grootte, ligging, type woning, onderhoudsniveau, bijgebouwen, bouwjaar en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Oost-Graftdijk. In deze gemeentelijke beschikking lees je de actuele woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (rond februari). Hierin vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,078% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oost-Graftdijk. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €191.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde komt tot stand op basis van modelmatige waardebepaling. Ze onderzoeken zaken als: waar staat de woning, oppervlakte van de kavel, het soort woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.alkmaar.nl). In het taxatierapport beschrijven ze actuele gegeven als: type object, grootte van het pand, bijgebouwen, bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag vind je ook details van verkoopgegevens van soortgelijke woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Oost-Graftdijk?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 45 dagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en ga na of deze woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar aantekenen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Vergeet niet: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Oost-Graftdijk heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie