WOZ bezwaar Lieren

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in de eerste 12 weken van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ houdt in: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Gebaseerd op deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals het OZB tarief maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Lieren? Op wozwaardespecialist.nl geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Apeldoorn raamt ieder jaar de verkoopprijs van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is essentieel om de aanslag kritisch te bekijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Lieren 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de volgende tabel tref je een kostenraming van de recente woonlasten in Lieren (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast kan je ook meer info vinden over Marktwaarde woning.

ProvincieGelderland
GemeenteApeldoorn
Postcode7364
Netnummer055 (+3155)
Gemiddelde WOZ-waarde€263.000
OZB-tarief woningen0,1317%
Gemiddeld betaalde OZB€346
Rioolheffing€141
Afvalstoffenheffing€292
Totale woonlasten€778
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Lieren.

Calculatie: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Apeldoorn. De WOZ-waarde bedraagt op €289.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €289.000 x 0,1317% = €381.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Lieren? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het praktisch stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Lieren uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het opgestelde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Lieren. Gewoonlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze verslaglegging bevat kenmerken die van belang zijn voor de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling marktprijs

  Controleer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Evalueer of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgebreide taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Vaak kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Met deze zoekfunctie is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het overzicht hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€263.0008,2%
2019€243.0008,5%
2018€224.0006,7%
2017€210.0002,9%
2016€204.0000,5%
2015€203.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Apeldoorn.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-lieren-7364

Woningtaxatie in Lieren

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Lieren kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Lieren ligt rond de €225. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, maar een plafond van €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Lieren die professionele hulp bieden bij een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Beekbergen, Hoenderloo, Radio Kootwijk, Hoog Soeren en Wenum Wiesel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. kenmerken als: bouwjaar, grootte, bijgebouwen, type woning, oppervlakte, ligging en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Lieren. In deze documenten vind je de huidige woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning in bezit? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1317% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lieren. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €346.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
Deze waarde wordt berekend a.d.h.v. openbare data. Ze onderzoeken aspecten als: waar het huis gelegen is, de oppervlakte, het soort woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.apeldoorn.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: bijgebouwen, adresgegevens, bouwjaar, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, type object. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopcijfers van referentieobjecten die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Lieren?
Je dient bezwaar te maken in een termijn van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en evalueer of deze woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Let op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Potentiële kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Lieren kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie