WOZ bezwaar Gooise Meren

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Gebaseerd op deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen Zoals de jaarlijkse OZB maar ook het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Gooise Meren? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Gooise Meren komt elk jaar met een indicatie van de verkoopprijs van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is zeer belangrijk hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar aantekenen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Gooise Meren 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? Hieronder check je een overzicht met de huidige woonlasten in Gooise Meren van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteGooise Meren
Postcode1403
Netnummer035 (+3135)
Gemiddelde WOZ-waarde€454.000
OZB-tarief woningen0,072%
Gemiddeld betaalde OZB€326
Rioolheffing€202
Afvalstoffenheffing€288
Totale woonlasten€817
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Gooise Meren.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Gooise Meren. De WOZ-waarde bedraagt op €267.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €267.000 x 0,072% = €192.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Gooise Meren? Je kunt dan bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Gooise Meren aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of bezoek wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het basis-taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Gooise Meren. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze documentatie is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Analyseer woningprijs

  Controleer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze objecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat kan voorkomen doordat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een extra taxatie. Daarvoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op deze site kun je elke woning opzoeken. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatierapport vind je meer details over hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de tabel hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€454.00010,7%
2019€410.00011,1%
2018€369.0006,0%
2017€348.0003,6%
2016€336.000
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Gooise Meren.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-gooise-meren-1403

Woningtaxatie in Gooise Meren

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Gooise Meren kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Gooise Meren ligt zo rond de €250. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In deze tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Gooise Meren die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Weesp, Almere, Huizen, Blaricum en Wijdemeren.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De waarde van de WOZ bepaalt de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderwerpen als: grootte, onderhoudsniveau, oppervlakte, ligging, type woning, bijgebouwen en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat is de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Gooise Meren. In deze aanslag staan de actuele woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij eigenaar van een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (in de eerste maanden van het jaar). Je treft hierin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,072% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Gooise Meren. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €326.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt opgesteld d.m.v. modelmatige waardebepaling. De gemeente verwerkt aspecten als: ligging van het perceel, de oppervlakte, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de nabije omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.gooisemeren.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: type object, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, bouwjaar, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met koopsommen van vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Gooise Meren?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en check of deze woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Aandachtspunt: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Gooise Meren heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

 • WOZ bezwaar Muiden
 • WOZ bezwaar Muiderberg
 • WOZ bezwaar Bussum
 • WOZ bezwaar Naarden
 • Plaats een reactie