WOZ bezwaar Wenum Wiesel

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kan men verschillende heffingen opleggen zoals het OZB tarief en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Wenum Wiesel? Hier kan je aan de slag met handige info over de regelgeving.

 • De gemeente Apeldoorn begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Je doet er goed aan om hier goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Wenum Wiesel 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de volgende tabel vind je een kostenraming van de actuele woonlasten in Wenum Wiesel (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieGelderland
GemeenteApeldoorn
Postcode7345
Netnummer055 (+3155)
Gemiddelde WOZ-waarde€263.000
OZB-tarief woningen0,1317%
Gemiddeld betaalde OZB€346
Rioolheffing€141
Afvalstoffenheffing€292
Totale woonlasten€778
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Wenum Wiesel.

Berekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Apeldoorn. De WOZ-waarde is vastgesteld op €284.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €284.000 x 0,1317% = €374.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Wenum Wiesel? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In onderstaande stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Wenum Wiesel ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het eenvoudige taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Wenum Wiesel. Vermoedelijk kan dit alleen met DigiD. Dit rapport dient als onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Bekijk of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonhuizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit kan zijn omdat ze gemoderniseerd zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een taxatierapport. Voor het gemak kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket platform. Via die zoekmachine kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag van de overheid kun je vinden op welke manier de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€263.0008,2%
2019€243.0008,5%
2018€224.0006,7%
2017€210.0002,9%
2016€204.0000,5%
2015€203.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Apeldoorn.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-wenum-wiesel-7345

Woningtaxatie in Wenum Wiesel

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Wenum Wiesel zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Wenum Wiesel bedraagt circa €260. Wordt jij in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Wenum Wiesel die betrouwbare service bieden voor een officieel taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Ugchelen, Beemte Broekland, Gelselaar, Haarlo en Borculo.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woningeigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderdelen als: oppervlakte, ligging, onderhoudsniveau, bouwjaar, bijgebouwen, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Wenum Wiesel. Op dit aanslagbiljet vind je de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daar tref je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1317% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wenum Wiesel. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €346.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van beschikbare data. Er wordt ingezoomd op aspecten als: ligging, oppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de nabije omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.apeldoorn.nl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bouwjaar, oppervlakte van het perceel, type object, grootte van het pand, kadastrale gegevens, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met koopsommen van nabije woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Wenum Wiesel?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 30 werkdagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en onderzoek of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde lager wordt ingeschat. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Wenum Wiesel heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie