WOZ bezwaar Schagen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ is: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Schagen? Op deze website geven we inzicht in welke opties je hebt.

 • De gemeente Schagen beoordeelt elk jaar opnieuw de verkoopprijs van een huis.
 • Middels deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om dit goed in de gaten te houden zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Schagen 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het schema hieronder verstrekken we een kostenraming van de actuele woonlasten in Schagen waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook meer info vinden over WOZ heffingen.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteSchagen
Postcode1741
Netnummer0224 (+31224)
Gemiddelde WOZ-waarde€258.000
OZB-tarief woningen0,1276%
Gemiddeld betaalde OZB€329
Rioolheffing€160
Afvalstoffenheffing€323
Totale woonlasten€812
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Schagen.

Calculatie: je woont in een koophuis in de gemeente Schagen. De WOZ-waarde bedraagt op €250.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €250.000 x 0,1276% = €319.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Schagen? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het 5-stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Schagen precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Schagen. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie is de basis van de WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Controleer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonobjecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Onder andere doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een professionele woningtaxatie. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op die website kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatieverslag is te vinden hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€258.0007,1%
2019€241.0004,3%
2018€231.0002,7%
2017€225.0002,3%
2016€220.0001,9%
2015€216.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Schagen.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-schagen-1741

Woningtaxatie in Schagen

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Schagen kan je extra kracht bijzetten met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Schagen ligt om en nabij de €240. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vinden
In het onderstaande overzicht zoek je naar taxateurs en makelaars in Schagen die je kunnen helpen aan een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Langedijk, Opmeer, Heerhugowaard, Drechterland en Hoorn.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. feiten als: grootte, bijgebouwen, oppervlakte, type woning, onderhoudsniveau, bouwjaar en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Schagen. In dit document check je de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Tevens is dit van toepassing op de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je vindt daarin het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1276% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Schagen. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €329.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde komt tot stand d.m.v. kadastrale data. Ze onderzoeken onderdelen zoals: ligging, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsstaat en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien via de online omgeving van de gemeente (www.schagen.nl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; adresgegevens, type object, grootte van het pand, bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook prijzen van vergelijkbare huizen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Schagen?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 45 dagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en controleer of deze huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de woningwaarde herziet. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Niet vergeten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Huizenzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Schagen zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

 • WOZ bezwaar Callantsoog
 • WOZ bezwaar Waarland
 • WOZ bezwaar Sint Maarten
 • WOZ bezwaar Dirkshorn
 • WOZ bezwaar Tuitjenhorn
 • WOZ bezwaar Warmenhuizen
 • WOZ bezwaar Schagerbrug
 • WOZ bezwaar Sint Maartensbrug
 • WOZ bezwaar Sint Maartensvlotbrug
 • WOZ bezwaar Burgerbrug
 • WOZ bezwaar Petten
 • WOZ bezwaar t Zand
 • WOZ bezwaar Oudesluis
 • Plaats een reactie