WOZ bezwaar Sint Maartensbrug

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je rond januari, februari en maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een inschatting van de waarde van jouw woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de OZB beschikking en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Sint Maartensbrug? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Schagen raamt ieder jaar de verwachte waarde van elk huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is verstandig om hier scherp op te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2023 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2022.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Sint Maartensbrug 2023

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel vind je een indicatie van de verschillende woonlasten in Sint Maartensbrug (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina tref je ook handige informatie over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteSchagen
Postcode1752
Netnummer0224 (+31224)
Gemiddelde WOZ-waarde€258.000
OZB-tarief woningen0,1276%
Gemiddeld betaalde OZB€329
Rioolheffing€160
Afvalstoffenheffing€323
Totale woonlasten€812
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Sint Maartensbrug.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Schagen. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €230.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €230.000 x 0,1276% = €293.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Sint Maartensbrug? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Sint Maartensbrug uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of het al bekend is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het basis-taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Sint Maartensbrug. Meestal kan dit alleen met DigiD. Deze verslaglegging draagt bij aan de berekening van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek marktprijs

  Beoordeel of de waarde correct is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met 1 of meer vergelijkbare woningen. Ga na of deze woonhuizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat kan voorkomen doordat ze groter zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een taxatierapport. Hiervoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om te beslissen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2023 is? Dit kan je 24/7 inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je treft hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt meer precies omschreven hoe deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. Hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€258.0007,1%
2019€241.0004,3%
2018€231.0002,7%
2017€225.0002,3%
2016€220.0001,9%
2015€216.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Schagen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-sint-maartensbrug-1752

Woningtaxatie in Sint Maartensbrug

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Sint Maartensbrug zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Sint Maartensbrug is ongeveer €275. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In de bijgaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Sint Maartensbrug die jou kunnen ondersteunen met een erkend taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Schagerbrug, Warmenhuizen, Tuitjenhorn, Dirkshorn en Sint Maarten.

MakelaarskantoorStraatnaamPostcodePlaats
Anna’s ParckRuigeweg 971752 HGSt Maartensbrug
Noordland ogGroteweg 91756 CKt Zand nh
Coltof MakelaardijAbbestederweg 231759 NACallantsoog
Meulen Makelaardij og Van derDorpsplein 22/41759 GNCallantsoog
Huyssteede MakelaarsKlaverblad 731761 HBAnna Paulowna
Adresgegevens van taxateurs en makelaarskantoren in de gemeente Schagen (januari 2023).

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2023 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2022 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken zoals: ligging, oppervlakte, bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning, grootteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Sint Maartensbrug. In die rapportage staan de geregistreerde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daar tref je de OZB-heffing (totale kosten). In 2023 betaal je 0,1276% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Sint Maartensbrug. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €329.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt vastgesteld door middel van modelmatige waardebepaling. Hiervoor gebruiken ze feiten als: plek van de woning, oppervlakte van de kavel, type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.schagen.nl). In het document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met marktprijzen van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Sint Maartensbrug?
Het indienen van het bezwaar moet in een periode van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en bekijk of de getoonde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Belangrijk: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Sint Maartensbrug maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie