WOZ bezwaar Alphen-Chaam

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een prijsverwachting van de waarde van een huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld allerlei belastingen berekend zoals de standaard OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Alphen-Chaam? Op wozwaardespecialist.nl lees je praktische info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Alphen-Chaam komt elk jaar met een indicatie van de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om dit goed in de gaten te houden zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Alphen-Chaam 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In het overzicht hieronder vind je een indicatie van de gemiddelde woonlasten in Alphen-Chaam van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteAlphen-Chaam
Postcode4861
Netnummer0161 (+31161)
Gemiddelde WOZ-waarde€341.000
OZB-tarief woningen0,115%
Gemiddeld betaalde OZB€391
Rioolheffing€323
Afvalstoffenheffing€226
Totale woonlasten€941
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Alphen-Chaam.

Stel je voor: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Alphen-Chaam. De WOZ-waarde ligt op €273.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €273.000 x 0,115% = €314.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Alphen-Chaam? Dan kan je formeel bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Alphen-Chaam precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het gebruikte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Alphen-Chaam. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Het document draagt bij aan de berekening van de waardebepaling.

 3. Check woningwaarde

  Evalueer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Ga na of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Een reden kan zijn dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een compleet taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te beslissen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via wozwaardeloket.nl. Op deze site vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je bekijkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd vind je meer details over hoe de waarde precies bepaald is. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. Hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€341.0005,9%
2019€322.0004,9%
2018€307.0003,7%
2017€296.0002,1%
2016€290.000-0,3%
2015€291.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Alphen-Chaam.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-alphen-chaam-4861

Woningtaxatie in Alphen-Chaam

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Alphen-Chaam kan je extra kracht bijzetten met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Alphen-Chaam bedraagt circa €280. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, maar een plafond van €242.

Lokale taxateur zoeken
In de tabel hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Alphen-Chaam die je kunnen adviseren aangaande een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Breda, Moerdijk, Halderberge, Rucphen en Roosendaal.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door thema’s als: bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, grootte, ligging, oppervlakte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Alphen-Chaam. Op dit aanslagbiljet tref je de ingeschatte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). Hierin vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,115% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Alphen-Chaam. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €391.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt opgesteld met behulp van een speciaal model. Ze onderzoeken factoren als: ligging van het perceel, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.alphen-chaam.nl). In het document beschrijven ze actuele gegeven als: kadastrale gegevens, bouwjaar, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bijgebouwen. In het taxatieverslag bekijk je ook verkoopcijfers van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Alphen-Chaam?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en controleer of deze woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde wordt verminderd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let goed op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je goed nadenken. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Alphen-Chaam zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

 • WOZ bezwaar Galder
 • WOZ bezwaar Strijbeek
 • WOZ bezwaar Ulvenhout
 • WOZ bezwaar Bavel
 • WOZ bezwaar Chaam
 • Plaats een reactie