WOZ bezwaar Drechterland

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de waarde van jouw huis. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de standaard OZB maar ook het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Drechterland? Hieronder geven we inzicht in de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Drechterland komt elk jaar met een indicatie van de verwachte waarde van elk huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ niet juist is dan kan je hiertegen bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Drechterland 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In het overzicht hieronder check je een samenvatting van de recente woonlasten in Drechterland (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina tref je ook handige informatie over WOZ-krediet.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteDrechterland
Postcode1697
Netnummer0229 (+31229)
Gemiddelde WOZ-waarde€289.000
OZB-tarief woningen0,0846%
Gemiddeld betaalde OZB€244
Rioolheffing€164
Afvalstoffenheffing€378
Totale woonlasten€786
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Drechterland.

Berekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Drechterland. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €290.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €290.000 x 0,0846% = €245.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Drechterland? Je kunt een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Drechterland aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beschikbare taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Drechterland. Gewoonlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de WOZ-waarde.

 3. Check verkoopprijs

  Evalueer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Check of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze een gunstige ligging hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je eenvoudig opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€289.0008,2%
2019€267.0009,4%
2018€244.0006,1%
2017€230.0000,4%
2016€229.0001,8%
2015€225.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Drechterland.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-drechterland-1697

Woningtaxatie in Drechterland

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Drechterland komt nog beter over met een vakkundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Drechterland komt gemiddeld uit rond de €235. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, echter tot maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de bijgaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Drechterland die jou kunnen voorzien van een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Hoorn, Medemblik, Koggenland, Stede Broec en Enkhuizen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door zaken zoals: oppervlakte, grootte, ligging, bouwjaar, type woning, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Drechterland. In deze documenten bekijk je een indicatie van de woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). Hierin vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,0846% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Drechterland. Een gemiddelde woning betaalt €244.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt opgesteld d.m.v. een speciaal model. Er wordt ingezoomd op kenmerken zoals: waar staat de woning, oppervlakte van de kavel, het soort woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van betrouwbare woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.drechterland.nl). In het document staan alle gebruikte onderdelen zoals; adresgegevens, bijgebouwen, kadastrale gegevens, type object, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag vind je tevens transactiecijfers van vergelijkbare huizen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Drechterland?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 30 werkdagen na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en controleer of deze woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde wordt verminderd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let goed op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Woningzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Drechterland zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

 • WOZ bezwaar Oosterblokker
 • WOZ bezwaar Schellinkhout
 • WOZ bezwaar Hoogkarspel
 • WOZ bezwaar Westwoud
 • WOZ bezwaar Venhuizen
 • WOZ bezwaar Hem
 • WOZ bezwaar Wijdenes
 • WOZ bezwaar Oosterleek
 • Plaats een reactie