WOZ bezwaar Heerhugowaard

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je rond januari, februari en maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van jouw woning. Middels deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Heerhugowaard? Op wozwaardespecialist.nl praten we je bij over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Heerhugowaard raamt ieder jaar de verwachte waarde van elk huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is zeer belangrijk hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Heerhugowaard 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de tabel hieronder bekijk je een overzicht met de hedendaagse woonlasten in Heerhugowaard (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal lees je ook meer informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteHeerhugowaard
Postcode1704
Netnummer072 (+3172)
Gemiddelde WOZ-waarde€252.000
OZB-tarief woningen0,103%
Gemiddeld betaalde OZB€259
Rioolheffing€192
Afvalstoffenheffing€280
Totale woonlasten€731
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Heerhugowaard.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Heerhugowaard. De WOZ-waarde is vastgesteld op €233.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €233.000 x 0,103% = €240.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Heerhugowaard? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het bijgaande vijfstappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Heerhugowaard uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beknopte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Heerhugowaard. Vermoedelijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport ligt ten grondslag aan de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Controle marktprijs

  Bekijk of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen. Ga na of deze huizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit komt doorgaans doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgevoerde woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Op dit platform zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag van de overheid staat hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€252.00010,5%
2019€228.0008,1%
2018€211.0005,0%
2017€201.0001,5%
2016€198.0000,0%
2015€198.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Heerhugowaard.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-heerhugowaard-1704

Woningtaxatie in Heerhugowaard

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Heerhugowaard komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Heerhugowaard komt gemiddeld uit rond de €265. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, echter tot maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de onderstaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Heerhugowaard die jouw kunnen ondersteunen bij een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio zoals in Drechterland, Hoorn, Medemblik, Koggenland en Stede Broec.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van factoren als: onderhoudsniveau, grootte, oppervlakte, bijgebouwen, ligging, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Heerhugowaard. Op dit aanslagbiljet staan een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Ook gebruik je dit voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wanneer is er de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daar tref je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,103% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Heerhugowaard. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €259.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
Deze waarde wordt berekend aan de hand van een speciaal model. De gemeente verwerkt zaken zoals: ligging, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de wijk. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.heerhugowaard.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: type object, bouwjaar, adresgegevens, bijgebouwen, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook verkoopcijfers van soortgelijke woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Heerhugowaard?
Je dient bezwaar te maken binnen 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en vergelijk of de getoonde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je veronderstelt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Vergeet niet: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Heerhugowaard zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie