WOZ bezwaar Hoorn

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in januari, februari of maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals met name de OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Hoorn? Hieronder geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Hoorn beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een object.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is aan te raden hier goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Hoorn 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In deze tabel check je een kostenraming van de huidige woonlasten in Hoorn van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina bekijk je ook informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieNoord-Holland
GemeenteHoorn
Postcode1689
Netnummer0229 (+31229)
Gemiddelde WOZ-waarde€234.000
OZB-tarief woningen0,0996%
Gemiddeld betaalde OZB€233
Rioolheffing€154
Afvalstoffenheffing€346
Totale woonlasten€733
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Hoorn.

Stel je voor: je hebt een eigen woning in de gemeente Hoorn. De WOZ-waarde is vastgesteld op €295.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €295.000 x 0,0996% = €294.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Hoorn? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het bijgaande vijfstappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Hoorn werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het basis-taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Hoorn. Gewoonlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Weeg af of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze huizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat kan voorkomen doordat ze groter zijn of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgebreide taxatie. Voor het gemak kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je 24/7 inzien via wozwaardeloket.nl. Daar kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€234.00010,4%
2019€212.0008,7%
2018€195.0006,6%
2017€183.0000,5%
2016€182.0000,0%
2015€182.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Hoorn.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-hoorn-1689

Woningtaxatie in Hoorn

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Hoorn zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Hoorn ligt rond de €245. Word je in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de onderstaande lijst vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Hoorn die jouw kunnen ondersteunen bij een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Medemblik, Koggenland, Stede Broec, Enkhuizen en Wormerland.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. kenmerken zoals: oppervlakte, bouwjaar, bijgebouwen, grootte, ligging, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Hoorn. Op dit aanslagbiljet vind je de verwachte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Ook gebruik je dit voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (rond februari). Daar tref je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0996% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hoorn. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €233.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde komt tot stand door middel van beschikbare data. De gemeente verwerkt feiten als: de ligging van het huis, oppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.hoorn.nl). In dit PDF-bestand zijn diverse zaken opgenomen zoals: bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je ook transactiecijfers van vergelijkbare huizen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Hoorn?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 30 werkdagen na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en vergelijk of deze huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Aandachtspunt: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Hoorn kan de verkoopkansen verkleinen.

 • WOZ bezwaar Zwaag
 • WOZ bezwaar Blokker
 • Plaats een reactie