WOZ bezwaar Opmeer

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen rond januari, februari en maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Gebaseerd op deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Opmeer? Op deze website vind je uitgebreide informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Opmeer raamt ieder jaar de marktwaarde van een object.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is verstandig om hier scherp op te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Opmeer 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de bijgaande tabel geven we een overview van de actuele woonlasten in Opmeer op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteOpmeer
Postcode1716
Netnummer0226 (+31226)
Gemiddelde WOZ-waarde€266.000
OZB-tarief woningen0,1097%
Gemiddeld betaalde OZB€291
Rioolheffing€175
Afvalstoffenheffing€367
Totale woonlasten€833
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Opmeer.

Kostenberekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Opmeer. De WOZ-waarde ligt op €240.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €240.000 x 0,1097% = €263.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Opmeer? Je kunt een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Opmeer uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het zogenaamde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Opmeer. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie is een toelichting op de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Bekijk of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Ga na of deze huizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Een reden kan zijn dat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een taxatierapport. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Soms bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit dan bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Op deze site is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het persoonlijke taxatieverslag is te vinden hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. Hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€266.0006,8%
2019€249.0004,2%
2018€239.0002,6%
2017€233.0001,3%
2016€230.0000,4%
2015€229.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Opmeer.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-opmeer-1716

Woningtaxatie in Opmeer

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Opmeer komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Opmeer ligt om en nabij de €205. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In de bijgaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Opmeer die jouw kunnen ondersteunen bij een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Heerhugowaard, Drechterland, Hoorn, Medemblik en Koggenland.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een object op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. aspecten als: grootte, type woning, ligging, bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Opmeer. In dit document check je de geregistreerde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij eigenaar van een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Je vindt daarin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1097% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Opmeer. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €291.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt gecalculeerd met behulp van beschikbare gegevens. Men kijkt naar zaken als: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de wijk. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.opmeer.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen, adresgegevens, grootte van het pand, type object. In het taxatieverslag vind je tevens prijzen van andere vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Opmeer?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 45 dagen na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en evalueer of de aangehaalde huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je vermoedt dat de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Vergeet niet: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Opmeer kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

 • WOZ bezwaar Spanbroek
 • WOZ bezwaar Hoogwoud
 • WOZ bezwaar Aartswoud
 • WOZ bezwaar De Weere
 • Plaats een reactie