WOZ bezwaar t Zand

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een geschatte marktprijs van een woning. Middels deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals met name de OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in t Zand? Op deze pagina lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Schagen begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om hier scherp op te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde t Zand 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de volgende tabel verschaffen we een overzicht met de gemiddelde woonlasten in t Zand (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens vind je ook meer informatie over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteSchagen
Postcode1756
Netnummer0224 (+31224)
Gemiddelde WOZ-waarde€258.000
OZB-tarief woningen0,1276%
Gemiddeld betaalde OZB€329
Rioolheffing€160
Afvalstoffenheffing€323
Totale woonlasten€812
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in t Zand.

Stel: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Schagen. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €234.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €234.000 x 0,1276% = €299.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in t Zand? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in t Zand precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of open wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het eenvoudige taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket t Zand. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit stuk bevat kenmerken die van belang zijn voor de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek marktwaarde

  Check of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dit kan zijn omdat ze een beter uitzicht hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een recent taxatierapport. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Dikwijls kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Met deze zoekfunctie zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je achterhaalt daar ook de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het samengestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. Hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€258.0007,1%
2019€241.0004,3%
2018€231.0002,7%
2017€225.0002,3%
2016€220.0001,9%
2015€216.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Schagen.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-t-zand-1756

Woningtaxatie in t Zand

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ t Zand kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in t Zand ligt zo rond de €190. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in t Zand die je mogelijk kunnen helpen met een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Petten, Burgerbrug, Sint Maartensvlotbrug, Sint Maartensbrug en Schagerbrug.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een object op 1 januari 2023 en komt tot stand door factoren zoals: type woning, onderhoudsniveau, ligging, grootte, bouwjaar, oppervlakte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in t Zand. Op dit aanslagbiljet tref je de huidige woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). Je treft hierin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1276% over de WOZ waarde aan OZB belasting in t Zand. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €329.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld aan de hand van openbare data. Men kijkt naar thema’s zoals: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.schagen.nl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; adresgegevens, type object, grootte van het pand, bijgebouwen, bouwjaar, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met transactiecijfers van soortgelijke woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in t Zand?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en check of de referentiewoningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Belangrijk: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Woningzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in t Zand zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie