WOZ bezwaar Oudesluis

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden diverse belastingen berekend zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Oudesluis? Hieronder kan je aan de slag met handige info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Schagen maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is verstandig om hier goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Oudesluis 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de onderstaande lijst tref je een samenvatting van de verschillende woonlasten in Oudesluis (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast kan je ook meer info vinden over WOZ-kredieten.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteSchagen
Postcode1757
Netnummer0224 (+31224)
Gemiddelde WOZ-waarde€258.000
OZB-tarief woningen0,1276%
Gemiddeld betaalde OZB€329
Rioolheffing€160
Afvalstoffenheffing€323
Totale woonlasten€812
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Oudesluis.

Calculatie: je hebt een eigen woning in de gemeente Schagen. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €235.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €235.000 x 0,1276% = €300.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Oudesluis? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het 5-stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Oudesluis uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het zogenaamde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Oudesluis. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk is de basis van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek marktprijs

  Evalueer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze woningen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dit kan zijn omdat ze een gunstige ligging hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een extra taxatie. Daarvoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Vaak volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te beslissen. Ben je het oneens? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via het officiële WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kun je elke woning opzoeken. Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het persoonlijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€258.0007,1%
2019€241.0004,3%
2018€231.0002,7%
2017€225.0002,3%
2016€220.0001,9%
2015€216.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Schagen.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-oudesluis-1757

Woningtaxatie in Oudesluis

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Oudesluis komt nog beter over met een vakkundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Oudesluis komt gemiddeld uit rond de €235. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de bijgaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Oudesluis die jou kunnen ondersteunen met een officieel taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in t Zand, Petten, Burgerbrug, Sint Maartensvlotbrug en Sint Maartensbrug.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. kenmerken als: oppervlakte, bijgebouwen, type woning, onderhoudsniveau, ligging, bouwjaar en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Oudesluis. In deze aanslag vind je de geregistreerde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). In deze aanslag staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1276% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oudesluis. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €329.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde komt tot stand aan de hand van beschikbare gegevens. Ze onderzoeken factoren als: plek van de woning, oppervlakte van het perceel, bouwjaar en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.schagen.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, bouwjaar, type object, adresgegevens, grootte van het pand. In het taxatieverslag bekijk je ook transactiecijfers van gelijkwaardige woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Oudesluis?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en ga na of de woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je het vermoeden hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan gelden er andere belangen. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Oudesluis heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie