WOZ bezwaar Petten

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ is: een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Petten? Op wozwaardespecialist.nl lees je praktische info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Schagen komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is zeer belangrijk hier goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Petten 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de tabel hieronder bieden we een kostenraming van de huidige woonlasten in Petten (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteSchagen
Postcode1755
Netnummer0226 (+31226)
Gemiddelde WOZ-waarde€258.000
OZB-tarief woningen0,1276%
Gemiddeld betaalde OZB€329
Rioolheffing€160
Afvalstoffenheffing€323
Totale woonlasten€812
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Petten.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Schagen. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €233.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €233.000 x 0,1276% = €297.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Petten? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Petten nu precies werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Petten. Let op: vaak moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie ligt ten grondslag aan de geregistreerde woningwaarde.

 3. Onderzoek verkoopprijs

  Check of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze huizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Bijvoorbeeld omdat ze veel meer oppervlak hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een professionele woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Dikwijls bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit dan bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Op die website zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook de waarde van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€258.0007,1%
2019€241.0004,3%
2018€231.0002,7%
2017€225.0002,3%
2016€220.0001,9%
2015€216.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Schagen.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-petten-1755

Woningtaxatie in Petten

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Petten komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Petten ligt zo rond de €205. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (dit ligt maximaal op €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Petten die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Burgerbrug, Sint Maartensvlotbrug, Sint Maartensbrug, Schagerbrug en Warmenhuizen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderwerpen als: onderhoudsniveau, oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, ligging, grootte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Petten. In dit document staan de huidige woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Hierin vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1276% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Petten. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €329.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde komt tot stand op basis van data die voorhanden is. De gemeente verwerkt thema’s als: de ligging van de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en verkoopcijfers van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van erkende woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.schagen.nl). In het taxatieverslag zijn diverse zaken opgenomen zoals: kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bijgebouwen, bouwjaar, type object. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook koopsommen van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Petten?
Het bezwaar maken moet binnen 30 werkdagen na dagtekening van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of de referentie huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Belangrijk: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Petten zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie