WOZ bezwaar Hoogeveen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals het OZB tarief en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Hoogeveen? Op deze pagina geven we inzicht in wat je moet doen.

 • De gemeente Hoogeveen begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om hiervan op de hoogte te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar aantekenen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Hoogeveen 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de volgende tabel check je een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Hoogeveen op basis van een meerpersoonshuishouden. Eveneens kun je ook verder lezen over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieDrenthe
GemeenteHoogeveen
Postcode7905
Netnummer0528 (+31528)
Gemiddelde WOZ-waarde€188.000
OZB-tarief woningen0,1641%
Gemiddeld betaalde OZB€308
Rioolheffing€147
Afvalstoffenheffing€287
Totale woonlasten€742
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Hoogeveen.

Kostenberekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Hoogeveen. De WOZ-waarde ligt op €265.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €265.000 x 0,1641% = €435.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Hoogeveen? Je kunt dan bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het bijgaande vijfstappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Hoogeveen uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het gemeentelijke aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of bezoek wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het eenvoudige taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Hoogeveen. Vermoedelijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Het document draagt bij aan de berekening van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Evalueer marktprijs

  Ga naar of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit kan zijn omdat ze een beter uitzicht hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een recent taxatierapport. Voor het gemak kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Vaak volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om uitspraak te doen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Op deze site vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je bekijkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe de waarde precies bepaald is. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In deze tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€188.0005,6%
2019€178.0006,0%
2018€168.0003,1%
2017€163.0000,6%
2016€162.0001,3%
2015€160.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Hoogeveen.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-hoogeveen-7905

Woningtaxatie in Hoogeveen

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Hoogeveen kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Hoogeveen bedraagt circa €220. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de onderstaande lijst zoek je naar taxateurs en makelaars in Hoogeveen die jou kunnen voorzien van een officieel taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Emmen, Hardenberg, Coevorden, Ommen en Dalfsen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. kenmerken als: oppervlakte, onderhoudsniveau, type woning, bouwjaar, bijgebouwen, grootte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat is een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Hoogeveen. Op dit aanslagbiljet staan de geregistreerde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Tevens gebruikt het waterschap deze data. De beschikking speelt ook een rol bij de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Je vindt daarin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1641% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hoogeveen. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €308.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald a.d.h.v. verschillende objectkenmerken. De gemeente verwerkt zaken als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.hoogeveen.nl). In het rapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: type object, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bijgebouwen, bouwjaar, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook verkooptransacties van vergelijkbare huizen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Hoogeveen?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een periode van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en weeg af of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Niet vergeten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Hoogeveen zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

 • WOZ bezwaar Fluitenberg
 • WOZ bezwaar Pesse
 • WOZ bezwaar Stuifzand
 • WOZ bezwaar Tiendeveen
 • WOZ bezwaar Nieuweroord
 • WOZ bezwaar Noordscheschut
 • WOZ bezwaar Alteveer
 • WOZ bezwaar Elim
 • WOZ bezwaar Nieuwlande
 • WOZ bezwaar Hollandscheveld
 • Plaats een reactie