WOZ bezwaar Emmen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Onder WOZ verstaan we: een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld allerlei belastingen berekend zoals de verplichte OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Emmen? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Emmen calculeert jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • We raden altijd aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je een bezwaarprocedure starten. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Emmen 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de tabel hieronder verstrekken we duidelijke info over de verschillende woonlasten in Emmen (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij bekijk je ook informatie over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieDrenthe
GemeenteEmmen
Postcode7821
Netnummer0524 (+31524)
Gemiddelde WOZ-waarde€174.000
OZB-tarief woningen0,1854%
Gemiddeld betaalde OZB€322
Rioolheffing€172
Afvalstoffenheffing€302
Totale woonlasten€796
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Emmen.

Stel je voor: je woont in een koophuis in de gemeente Emmen. De WOZ-waarde ligt op €256.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €256.000 x 0,1854% = €475.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Emmen? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Emmen werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Beoordeel de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of open wozwaardeloket.nl om te checken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beknopte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Emmen. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Dit verslag is de basis van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Beoordeling marktprijs

  Beoordeel of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze gebouwen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een onderbouwd taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket. Op die website kun je elke woning opzoeken. Je achterhaalt daar ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het persoonlijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het schema hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€174.0006,7%
2019€163.0008,7%
2018€150.0002,0%
2017€147.000-1,3%
2016€149.0000,0%
2015€149.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Emmen.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-emmen-7821

Woningtaxatie in Emmen

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Emmen kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om gelijk te krijgen. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Emmen ligt zo rond de €255. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In de onderstaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Emmen die jou kunnen voorzien van een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Hardenberg, Coevorden, Ommen, Dalfsen en Twenterand.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar thema’s zoals: bouwjaar, oppervlakte, bijgebouwen, ligging, grootte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Emmen. Op dit aanslagbiljet vind je een indicatie van de woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). Je vindt daarin het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1854% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Emmen. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €322.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt vastgesteld d.m.v. kadastrale data. De gemeente verwerkt onderdelen als: de ligging van de woning, woonoppervlakte, onderhoudstoestand en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de wijk. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien via het online loket van de gemeente (www.emmen.nl). In het document zijn allerlei zaken zoals: type object, bouwjaar, bijgebouwen, kadastrale gegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je tevens verkoopgegevens van vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Emmen?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 30 werkdagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Download het taxatieverslag direct en analyseer of de getoonde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde lager wordt ingeschat. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Niet vergeten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Huizenzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Emmen maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

 • WOZ bezwaar Emmer-Compascuum
 • WOZ bezwaar Barger-Compascuum
 • WOZ bezwaar Nieuw-Dordrecht
 • WOZ bezwaar Erica
 • WOZ bezwaar Klazienaveen-Noord
 • WOZ bezwaar Klazienaveen
 • WOZ bezwaar Zwartemeer
 • WOZ bezwaar Roswinkel
 • WOZ bezwaar Nieuw-Weerdinge
 • WOZ bezwaar Nieuw-Amsterdam
 • WOZ bezwaar Veenoord
 • WOZ bezwaar Schoonebeek
 • WOZ bezwaar Zandpol
 • WOZ bezwaar Weiteveen
 • WOZ bezwaar Nieuw-Schoonebeek
 • Plaats een reactie