WOZ bezwaar Dalem

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een geschatte marktprijs van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals het OZB tarief maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Dalem? Op dit portaal vind je uitgebreide informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Gorinchem calculeert jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is zeer belangrijk daar aandachtig naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Dalem 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de volgende tabel bieden we een overview van de hedendaagse woonlasten in Dalem op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze website kan je ook meer info vinden over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieZuid-Holland
GemeenteGorinchem
Postcode4213
Netnummer0183 (+31183)
Gemiddelde WOZ-waarde€231.000
OZB-tarief woningen0,1168%
Gemiddeld betaalde OZB€269
Rioolheffing€220
Afvalstoffenheffing€279
Totale woonlasten€768
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Dalem.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Gorinchem. De WOZ-waarde ligt op €238.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €238.000 x 0,1168% = €278.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Dalem? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Dalem nu precies werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of het al bekend is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Dalem. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Deze verslaglegging is een toelichting op de indicatie van de woningwaarde.

 3. Onderzoek marktprijs

  Bekijk of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze objecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Bijvoorbeeld omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er sprake is van betonrot.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een onderbouwd taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Op dit platform vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd staat hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande lijst vind je de de gemiddelde waarde van woningen van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€231.0008,5%
2019€213.0006,5%
2018€200.0001,5%
2017€197.0002,6%
2016€192.0001,1%
2015€190.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Gorinchem.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-dalem-4213

Woningtaxatie in Dalem

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Dalem kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Dalem is ongeveer €245. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder check je taxateurs en makelaars in Dalem die jou kunnen ondersteunen met een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Spijk, Schelluinen, Buurmalsen, Tricht en Meteren.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door feiten zoals: grootte, type woning, onderhoudsniveau, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Dalem. In deze gemeentelijke beschikking bekijk je de vastgestelde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1168% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Dalem. Een gemiddelde woning betaalt €269.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend d.m.v. data die voorhanden is. Hiervoor gebruiken ze onderwerpen als: plek van de woning, de inhoud van de woning, type woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum dichtbij jouw woning. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.gorinchem.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; kadastrale gegevens, type object, grootte van het pand, adresgegevens, bouwjaar, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met koopsommen van referentieobjecten die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Dalem?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en evalueer of de aangehaalde woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je vermoedt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde wordt verminderd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Dalem heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie