WOZ bezwaar Ommen

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Ommen? Hier praten we je bij over wat je moet doen.

 • De gemeente Ommen raamt ieder jaar de waarde van onroerende zaken.
 • Middels deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • We raden altijd aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Ommen 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de tabel hieronder verschaffen we een overview van de gemiddelde woonlasten in Ommen van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina is er meer info te vinden over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieOverijssel
GemeenteOmmen
Postcode7731
Netnummer0529 (+31529)
Gemiddelde WOZ-waarde€268.000
OZB-tarief woningen0,1168%
Gemiddeld betaalde OZB€313
Rioolheffing€207
Afvalstoffenheffing€261
Totale woonlasten€781
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Ommen.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Ommen. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €272.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €272.000 x 0,1168% = €318.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Ommen? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het 5-stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Ommen aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Ommen. Doorgaans is een DigiD account vereist. Dit stuk dient als onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Controle huizenprijs

  Weeg af of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze gebouwen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Een reden kan zijn dat ze een beter uitzicht hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgebreide taxatie. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Vaak kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Hier kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€268.0005,1%
2019€255.0005,4%
2018€242.0001,7%
2017€238.0001,7%
2016€234.0000,0%
2015€234.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Ommen.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-ommen-7731

Woningtaxatie in Ommen

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Ommen kan je extra kracht bijzetten met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Ommen ligt zo rond de €250. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (tot een max. van €242).

Lokale taxateur zoeken
In de onderstaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Ommen die jou kunnen voorzien van een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Dalfsen, Twenterand, Tubbergen, Wierden en Borne.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis in Nederland krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door thema’s zoals: onderhoudsniveau, ligging, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Ommen. In deze aanslag staan de huidige woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Staat de woning op jouw naam? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). In deze aanslag staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1168% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ommen. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €313.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt door de gemeente berekend door middel van data die voorhanden is. Zo wordt er gekeken naar kenmerken zoals: ligging van het perceel, grondoppervlakte van het perceel, bouwjaar en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je inzien via de online omgeving van de gemeente (www.ommen.nl). In dit PDF-bestand staan alle gebruikte onderdelen zoals; bijgebouwen, bouwjaar, grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van verkoopcijfers van soortgelijke woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Ommen?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Download het taxatieverslag direct en evalueer of deze woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je denkt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Goed om te weten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Huizenzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Ommen kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

 • WOZ bezwaar Dalmsholte
 • WOZ bezwaar Giethmen
 • WOZ bezwaar Lemele
 • WOZ bezwaar Arriën
 • WOZ bezwaar Beerze
 • WOZ bezwaar Stegeren
 • WOZ bezwaar Witharen
 • WOZ bezwaar Vinkenbuurt
 • WOZ bezwaar Beerzerveld
 • WOZ bezwaar Vilsteren
 • Plaats een reactie