WOZ bezwaar Pesse

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in januari, februari of maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ betekent: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Gebaseerd op deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Pesse? Hieronder lees je praktische info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Hoogeveen komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is aan te raden dit goed in de gaten te houden zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Pesse 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de volgende tabel verstrekken we een kostenraming van de recente woonlasten in Pesse (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieDrenthe
GemeenteHoogeveen
Postcode7933
Netnummer0528 (+31528)
Gemiddelde WOZ-waarde€188.000
OZB-tarief woningen0,1641%
Gemiddeld betaalde OZB€308
Rioolheffing€147
Afvalstoffenheffing€287
Totale woonlasten€742
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Pesse.

Berekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Hoogeveen. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €251.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €251.000 x 0,1641% = €412.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Pesse? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Pesse aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het samengestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Pesse. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk is een toelichting op de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Evalueer marktprijs

  Evalueer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met 1 of meer vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er sprake is van betonrot.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een recent taxatierapport. Hiervoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op deze site kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatierapport staat hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€188.0005,6%
2019€178.0006,0%
2018€168.0003,1%
2017€163.0000,6%
2016€162.0001,3%
2015€160.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Hoogeveen.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-pesse-7933

Woningtaxatie in Pesse

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Pesse komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Pesse ligt om en nabij de €275. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, deze is maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In het overzicht hieronder check je taxateurs en makelaars in Pesse die jouw kunnen ondersteunen bij een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Fluitenberg, Nieuwlande, Hollandscheveld, Kerkenveld en Linde.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten zoals: onderhoudsniveau, bijgebouwen, ligging, grootte, type woning, oppervlakte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Pesse. In deze gemeentelijke beschikking staan de geregistreerde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). Je vindt daarin de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1641% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Pesse. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €308.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt vastgesteld aan de hand van data die voorhanden is. Ze onderzoeken onderdelen zoals: de ligging van de woning, de inhoud van de woning, het soort woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.hoogeveen.nl). In het taxatieverslag staan belangrijke gegevens zoals: bouwjaar, grootte van het pand, bijgebouwen, type object, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook prijzen van referentieobjecten die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Pesse?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en evalueer of de getoonde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. Dit kan ervoor zorgen dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Let goed op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Pesse heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie