WOZ bezwaar Tiendeveen

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in de eerste 12 weken van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ wil zeggen een verwachte marktwaarde van een woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Tiendeveen? Op wozwaardespecialist.nl praten we je bij over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Hoogeveen komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een object.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is dus slim om deze aanslag goed door te nemen zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Tiendeveen 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de bijgaande tabel tref je een indicatie van de verschillende woonlasten in Tiendeveen op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij is er meer info te vinden over WOZ-kredieten.

ProvincieDrenthe
GemeenteHoogeveen
Postcode7936
Netnummer0528 (+31528)
Gemiddelde WOZ-waarde€188.000
OZB-tarief woningen0,1641%
Gemiddeld betaalde OZB€308
Rioolheffing€147
Afvalstoffenheffing€287
Totale woonlasten€742
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Tiendeveen.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Hoogeveen. De WOZ-waarde is vastgesteld op €253.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €253.000 x 0,1641% = €415.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Tiendeveen? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Tiendeveen nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Tiendeveen. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport dient als onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle marktprijs

  Evalueer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Onder andere doordat ze gerenoveerd zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een extra taxatie. Daarvoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. In sommige gevallen kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je eenvoudig opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Daar is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je bekijkt hier bovendien de waarde van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het schema hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€188.0005,6%
2019€178.0006,0%
2018€168.0003,1%
2017€163.0000,6%
2016€162.0001,3%
2015€160.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Hoogeveen.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-tiendeveen-7936

Woningtaxatie in Tiendeveen

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Tiendeveen kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Tiendeveen is ongeveer €225. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In het schema hieronder vind je taxateurs en makelaars in Tiendeveen die jou kunnen ondersteunen met een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Stuifzand, Pesse, Fluitenberg, Nieuwlande en Hollandscheveld.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderwerpen zoals: bijgebouwen, bouwjaar, type woning, ligging, oppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Tiendeveen. In deze gemeentelijke beschikking check je de actuele woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Bezit jij een woning, gebouw of grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In dit document vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1641% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Tiendeveen. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €308.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt door de gemeente berekend door middel van data die voorhanden is. Zo wordt er gekeken naar feiten zoals: plek van de woning, grondoppervlakte, onderhoudstoestand en verkoopcijfers van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.hoogeveen.nl). In het taxatieverslag zijn diverse zaken opgenomen zoals: oppervlakte van het perceel, adresgegevens, kadastrale gegevens, bijgebouwen, type object, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook prijzen van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Tiendeveen?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en onderzoek of de aangehaalde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de waarde bijstelt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Aandachtspunt: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Tiendeveen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie