WOZ bezwaar Gilze en Rijen

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen jaarlijks aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden heffingen en belastingen berekend zoals met name de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Gilze en Rijen? Op dit portaal bieden wij meer informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Gilze en Rijen raamt ieder jaar de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Gilze en Rijen 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het overzicht hieronder verschaffen we duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Gilze en Rijen (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina vind je ook meer informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteGilze en Rijen
Postcode5121
Netnummer0161 (+31161)
Gemiddelde WOZ-waarde€266.000
OZB-tarief woningen0,1124%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€106
Afvalstoffenheffing€194
Totale woonlasten€598
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Gilze en Rijen.

Rekenvoorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Gilze en Rijen. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €247.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 247.000 x 0,1124% = €278.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Gilze en Rijen? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Gilze en Rijen aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beschikbare taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Gilze en Rijen. Meestal kan dit alleen met DigiD. Deze verslaglegging is een toelichting op de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Beoordeling huizenprijs

  Evalueer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Weeg af of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Een reden kan zijn dat ze gerenoveerd zijn of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Begin met bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een alternatieve taxatie. Voor het gemak adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te beslissen. Kan jij je hier niet in vinden? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via wozwaardeloket.nl. Op dit platform vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je checkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag van de overheid wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de volgende tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€266.0006,4%
2019€250.0005,0%
2018€238.0002,1%
2017€233.0002,6%
2016€227.000-6,6%
2015€243.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Gilze en Rijen.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-gilze-en-rijen-5121

Woningtaxatie in Gilze en Rijen

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Gilze en Rijen kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Gilze en Rijen ligt zo rond de €270. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vinden
In de bijgaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Gilze en Rijen die professionele hulp bieden bij een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Baarle-Nassau, Dongen, Hilvarenbeek, Haaren en Oisterwijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De woningwaarde vormt de basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken zoals: ligging, oppervlakte, onderhoudsniveau, bouwjaar, type woning, bijgebouwen en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Gilze en Rijen. In die rapportage vind je de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij zelf een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Je vindt daarin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1124% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Gilze en Rijen. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €298.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald aan de hand van modelmatige waardebepaling. De gemeente verwerkt zaken zoals: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via de online omgeving van de gemeente (www.gilzerijen.nl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; kadastrale gegevens, grootte van het pand, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, type object, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met prijzen van referentieobjecten die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Gilze en Rijen?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Informeer naar het actuele taxatieverslag en bekijk of de referentiewoningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde wordt verminderd. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let goed op: ga je jouw woning verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Gilze en Rijen maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

 • WOZ bezwaar Rijen
 • WOZ bezwaar Molenschot
 • WOZ bezwaar Hulten
 • WOZ bezwaar Gilze
 • Plaats een reactie