WOZ bezwaar Volkel

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals met name de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Volkel? Op wozwaardespecialist.nl lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Uden beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • A.d.h.v. de huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om dit te checken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Volkel 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het schema hieronder vind je een overzicht met de huidige woonlasten in Volkel op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast lees je ook meer informatie over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteUden
Postcode5408
Netnummer0413 (+31413)
Gemiddelde WOZ-waarde€283.000
OZB-tarief woningen0,0932%
Gemiddeld betaalde OZB€264
Rioolheffing€209
Afvalstoffenheffing€226
Totale woonlasten€699
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Volkel.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Uden. De WOZ-waarde bedraagt op €261.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €261.000 x 0,0932% = €243.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Volkel? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Volkel aangevlogen dient te worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het samengestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Volkel. Waarschijnlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit stuk draagt bij aan de berekening van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Evalueer marktprijs

  Beoordeel of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Beoordeel of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op dit platform vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag van de overheid is te vinden hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In deze tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€283.0009,3%
2019€259.0009,3%
2018€237.0003,9%
2017€228.0002,2%
2016€223.0000,9%
2015€221.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Uden.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-volkel-5408

Woningtaxatie in Volkel

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Volkel kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om gelijk te krijgen. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Volkel ligt zo rond de €245. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, deze is maximaal €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In het onderstaande overzicht check je taxateurs en makelaars in Volkel die je kunnen helpen aan een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Maren-Kessel, Lith, Lithoijen, Teeffelen en Oijen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. thema’s zoals: grootte, type woning, bouwjaar, ligging, onderhoudsniveau, bijgebouwen en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Volkel. In dit document bekijk je een indicatie van de woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0932% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Volkel. Een gemiddelde woning betaalt €264.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van verschillende objectkenmerken. Zo wordt er gekeken naar feiten als: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de buurt. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Dit document vind je bij de gemeente (www.uden.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; bijgebouwen, kadastrale gegevens, type object, bouwjaar, adresgegevens, grootte van het pand. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook koopsommen van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Volkel?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en weeg af of de referentiewoningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Volkel kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie