WOZ bezwaar Drunen

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen rond januari, februari en maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de waarde van jouw huis. Middels deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de verplichte OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Drunen? Hier geven we inzicht in welke opties je hebt.

 • De gemeente Heusden komt elk jaar met een indicatie van de verkoopprijs van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • We raden altijd aan om dit te checken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Drunen 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het schema hieronder bieden we een overview van de actuele woonlasten in Drunen van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal tref je ook handige informatie over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteHeusden
Postcode5152
Netnummer0416 (+31416)
Gemiddelde WOZ-waarde€293.000
OZB-tarief woningen0,1125%
Gemiddeld betaalde OZB€329
Rioolheffing€185
Afvalstoffenheffing€193
Totale woonlasten€707
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Drunen.

Stel je voor: je hebt een eigen woning in de gemeente Heusden. De WOZ-waarde ligt op €260.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €260.000 x 0,1125% = €293.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Drunen? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het praktisch stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Drunen werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je rond januari, februari en maart. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het samengestelde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Drunen. Let op: vaak moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit stuk draagt bij aan de berekening van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Onderzoek marktprijs

  Check of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze gebouwen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Een reden kan zijn dat ze gerenoveerd zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een recent taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. In sommige gevallen kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gestandaardiseerde taxatierapport vind je meer details over hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€293.0006,2%
2019€276.0003,8%
2018€266.0002,7%
2017€259.0001,6%
2016€255.000-1,2%
2015€258.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Heusden.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-drunen-5152

Woningtaxatie in Drunen

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Drunen zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Drunen bedraagt circa €220. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (tot een max. van €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Drunen die betrouwbare service bieden voor een officieel taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Riel, Gilze, Hulten, Molenschot en Rijen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderwerpen als: type woning, grootte, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Drunen. In deze documenten staan de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Bezit jij een woning, gebouw of grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Je vindt daarin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1125% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Drunen. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €329.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
Deze waarde wordt berekend a.d.h.v. beschikbare data. De gemeente verwerkt kenmerken zoals: plek van de woning, grondoppervlakte van het perceel, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor actuele woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.heusden.nl). In het rapport vermelden ze relevante details zoals: oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bijgebouwen, type object, bouwjaar, grootte van het pand. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkoopcijfers van gelijkwaardige woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Drunen?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en beoordeel of deze huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Disclaimer: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Drunen kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie